Diefstal van wapens komt vaker voor
De wapendiefstal op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen is niet de eerste waarmee defensie te maken krijgt.
Drie jaar geleden hield de marechaussee twee militairen aan die uit de wapenkamer van de Johan Willem Frisokazerne in Assen vijf pistolen, drie karabijnen en optische apparatuur achterover drukten. In hetzelfde jaar veroordeelde de rechtbank in ’s-Hertogenbosch een 30-jarige Amsterdammer wegens diefstal van wapens uit de militaire kazerne in Vught. Samen met een handlanger roofde hij in 1981, toen hij in militaire dienst zat, 41 uzipistoolmitrailleurs en 21 FN-Brownings met toebehoren.
In 1998 moest een 29-jarige wapenhersteller uit Roosendaal voor de rechtbank verschijnen omdat hij in twee jaar tijd 44 wapens op zijn werk, een militaire opslagplaats in Rucphen, wegnam. Een jaar eerder, in 1997, werden er bij de opslagplaats 42 pistolen vermist. Maar dat is mogelijk een administratieve vergissing geweest. De wapenhersteller was door cocaïnegebruik in de problemen geraakt en wilde met de levering van wapens de schulden bij zijn drugsdealer aflossen.
De Koninklijke Marechaussee hield in 1997 twee militairen van 18 en 20 jaar oud aan op verdenking van diefstal van een semi-automatisch vuurwapen. De diefstal zou zijn gepleegd tijdens een bivak in Havelte. De jongste van het duo haalde een zogeheten Diemaco uit een tent en begroef deze in de buurt van het bivak met de bedoeling het wapen later weer op te graven en door te verkopen.
In 1993 werd een soldaat van de Prins Mauritskazerne in Ede beroofd van zijn uzipistoolmitrailleur en tien patronen. Het jaar daarvoor hield de marechaussee in Den Helder twee verdachten aan die in 1989 vier FAL-geweren, een Browning-pistool en de bijbehorende munitie hadden gestolen van het Swagermankamp van de luchtmacht in Zeist.