Binnenland

Legestarief voor kind vluchteling drastisch omlaag

Alle in Nederland geboren kinderen van vluchtelingen gaan fors minder betalen voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) zegde de Tweede Kamer dinsdag toe het legestarief voor deze groep te verlagen van ruim 800 naar 182 euro.

ANP
12 April 2005 18:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Daardoor zou de overheid volgens haar 1,9 miljoen euro mislopen. Om dat te compenseren, gaan alle andere legestarieven voor vreemdelingen met 3,4 procent omhoog, zei Verdonk. Vorig jaar hebben ongeveer 3000 kinderen van vluchtelingen een verblijfsvergunning aangevraagd. Het voor hen geldende tarief kan volgens Verdonk omlaag, omdat voor deze groep minder onderzoek nodig is.

De SP had, met steun van een groot deel van de Tweede Kamer, in een motie gevraagd de kinderen van vluchtelingen vrij te stellen van het betalen van de leges. Maar zover wilde Verdonk niet gaan. Ze gaat ervan uit dat ze met de tariefsverlaging tegemoet is gekomen aan de wens van de Kamer.

Verdonk heeft alle legestarieven verhoogd om de kosten van de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) te dekken om het verblijfspapier te maken of te verlengen. Vooral de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP en verscheidene belangenorganisaties voor migranten en vluchtelingen vinden dat vreemdelingen daardoor veel te veel moeten betalen als ze toegang tot ons land vragen.

Verdonk benadrukte nog eens dat ze zo weinig mogelijk uitzonderingen op de legesverplichting wil maken. Maar ze kondigde voor het eerst wel aan dat vluchtelingen in „bijzondere individuele gevallen" ontheffing kunnen krijgen.

Daarvan is volgens de minister alleen sprake als iemand in het kader van gezinshereniging of –vorming een beroep doet op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), omdat hij onvoldoende geld heeft om rond te kunnen komen. In dat artikel is het recht op familie– en gezinsleven vastgelegd. Ook moet de betrokken vreemdeling kunnen aantonen dat hij de leges ook niet met hulp van anderen of via een lening kan betalen en dat hij er alles aan heeft gedaan om voldoende geld te krijgen.

Verdonk zei „heel terughoudend" te zullen omgaan met de mogelijke ontheffing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer