Kerk & religie

Advocaten: Onderzoek naar Implanon

De advocaten van de vijftien vrouwen die zwanger werden terwijl zij beschermd dachten te zijn door het anticonceptiemiddel Implanon, willen de procedure tegen producent Organon en dertien huisartsen aanhouden voor nader onderzoek. Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch.

ANP
12 April 2005 13:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Ze willen een deskundige een uitspraak laten doen over de mogelijkheid dat het staafje met hormonen ongemerkt weer uit de arm van een of meer van hun cliënten kan zijn verdwenen. Pas daarna zou de rechter een uitspraak kunnen doen over wie aansprakelijk is voor de ongeplande zwangerschappen van de vrouwen.

De vraag naar de aansprakelijkheid staat centraal in de al jaren lopende juridische procedure, waarin drie partijen dinsdag hun slotpleidooi voeren.

De zwanger geraakte vrouwen hebben zowel Organon als hun huisartsen voor de rechter gesleept. Hun advocaten proberen aan te tonen dat Implanon een gebrekkig product is en anders dat de artsen fouten hebben gemaakt bij het inbrengen ervan. Bij geen van de vrouwen werd het staafje, dat door middel van een applicator met een injectienaald in de bovenarm moet worden ingebracht, teruggevonden.

Volgens Organon is het uitgesloten dat het staafje na een juiste implantatie onopgemerkt uit de arm ’kruipt’, en is de enige verklaring dat de huisartsen bij het inbrengen een fout hebben gemaakt. De artsen op hun beurt zeggen dat ze aan de arm van hun patiënten hebben gevoeld of het staafje erin zat, en dat dat in alle gevallen zo leek. Zij sluiten niet uit dat de staafjes er spontaan en ongemerkt weer uit zijn gekomen.

De artsen vragen zich verder af of Organon het anticonceptiemiddel wel voldoende heeft getest, nu blijkt dat er relatief veel ongewenste zwangerschappen zijn ontstaan. Zij verwijten het bedrijf dat het onvoldoende inzicht in het onderzoeksmateriaal geeft.

Organon stelt dat alleen bedrijfsgevoelige informatie wordt achtergehouden en dat het anticonceptiemiddel niet voor niets staat geregistreerd bij het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG). Dat gegeven op zich zegt volgens het bedrijf al voldoende over de betrouwbaarheid van het middel. Dat de bijsluiter met instructies in 2000 is aangepast, nadat was gebleken dat een aantal vrouwen toch zwanger was geworden, was volgens Organon „ten overvloede".

De rechtbank doet op 15 juni uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer