Nuon en Essent bedreigd met juridische stappen
De FNV-bond in de publieke sector Abvakabo dreigt met juridische stappen als Nuon en Essent de „buitenissige beloning" van topmannen van Nuon en Essent niet terugdraaien. In een open brief aan de aandeelhouders van de energiebedrijven heeft de bond dinsdag onder meer terugvordering van salaris gevraagd. Ook moet er een richtlijn komen voor de toekomst, zodat de beloning van de top voortaan in lijn is met CAO-afspraken.
Als eind deze maand de aandeelhouders geen actie hebben ondernomen, wil de Abvakabo naar de rechter stappen. De bond wijst daarbij op de geplande aandeelhoudersvergaderingen op 21 april van Essent en op 25 april van Nuon.
Momenteel onderzoekt een advocaat van de FNV-bond nog de mogelijke juridische stappen. Er wordt gedacht aan een enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, omdat de beloning aan de top bij Nuon en Essent niet in overeenstemming zou zijn met verantwoord ondernemerschap.
Premier Balkenende noemde maandag tijdens een CDA-bijeenkomst topmanagers die zichzelf verrijken „schadelijk voor de economische ontwikkeling. Als iedereen de nullijn moet aanhouden is dat niet uit te leggen aan de bevolking". CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveldt riep dit weekeinde gemeenteraden en Provinciale Staten, in veel gevallen aandeelhouder van energiebedrijven, ook op om de inkomensstijging aan de top van Nuon en Essent terug te draaien.
Topman L. van Halderen van Nuon verdiende in 2004, inclusief bonussen, 815.195 euro. Hij zag daarmee zijn inkomen met 42 procent stijgen. Zijn collega M. Boersma van Essent ontving vorig jaar 821.000 euro, waarvan 227.000 euro aan bonussen.
De Abvakabo wijst erop dat voor de werknemers in 2004 geen ruimte was voor verhoging van CAO-lonen. Het steekt de bond dat ook in het CAO-overleg voor dit jaar, terwijl de top „de vette bonussen" over 2004 incasseert, wordt voorgehouden dat een salarisverbetering er niet inzit.
Bovendien slagen de energiebedrijven er volgens de Abvakabo nog steeds onvoldoende in om de dienstverlening aan de klanten op het gewenste niveau te brengen. „Kortom, het jaar 2004 kan niet de boeken in als een goed oogstjaar en daarbij hoort een terughoudende beloning voor de top".
De FNV-bond dreigde in 2003 KPN al eens met een gang naar de Ondernemingskamer, omdat de „excessieve" beloning van de leiding in geen verhouding zou staan tot pijnlijke reorganisaties bij het bedrijf. Topman A. Scheepbouwer van het telecomconcern leverde daarop een vaste bonus van een half miljoen euro en een aantal andere mogelijke financiële voordelen ter waarde van 11 miljoen euro in.