Premier wil salarissen topmanagers aanpakken
Premier Balkenende laat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om extreme salarissen van topmanagers aan te pakken. Fiscale maatregelen behoren tot de mogelijkheden.
Topmanagers die zichzelf verrijken in een tijd dat Nederland een pas op de plaats moeten maken, zijn „schadelijk voor de economische ontwikkeling. Als iedereen de nullijn moet aanhouden is het niet uit te leggen aan de bevolking dat sommige salarissen wel extreem stijgen.” Dat zei de minister president maandag tijdens een CDA bijeenkomst in Franeker.
Balkenende vindt dat de media managers met extreem hoge salarissen te kijk mogen zetten. „Naming and shaming is hier op zijn plaats”, aldus de premier. Dat geldt zeker voor salarisstijgingen van managers die werkzaam zijn in de publieke sector: zorgcentra, onderwijsinstellingen en nutsvoorzieningen.
De minister president ondersteunt van harte de oproep die CDA partijvoorzitter Van Bijsterveldt eind vorige week deed. Zij riep de raads en Statenleden van haar eigen partij op om zich als aandeelhouders van energiebedrijven te verzetten tegen de extreme salarissen en salarisverhogingen van de topbestuurders van Nuon en Essent.
Topman L. van Halderen van Nuon verdiende vorig jaar, inclusief bonussen, 815.195 euro. Dat is stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2003. De topbestuurder van Essent, M. Boersma, ontving in 2004 821.000 euro.
Balkenende gaat niet in op de wens van PvdA leider Bos om topmannen persoonlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken. „Als ik alle topmanagers met exorbitante inkomens op het torentje zou moeten uitnodigen kom ik niet meer aan besturen toe. Het zou beter zijn als de heer Bos zijn eigen achterban opriep om zich aan te sluiten bij het initiatief van CDA partijvoorzitter Van Bijsterveldt en via PvdA commissarissen en raads en Statenleden proberen een einde te maken aan de zelfverrijking”, aldus de minister president.
Naast „naming and shaming” wil de premier ook kijken naar fiscale maatregelen om de overmatige zelfverrijking te ontmoedigen. Overheidsingrijpen wil hij voor het allerlaatst bewaren. Hij ziet het liefst dat aandeelhouders en ondernemingsraden paal en perk stellen aan hoge beloningen.
Het gaat de premier in eerste instantie om de publieke sector, maar hij hoopt dat ook grote pensioenfondsen en werkgevers zich met de kwestie gaan bemoeien, zodat ook bij commerciële ondernemingen loonmatiging plaatsvindt. Het aanpakken van exorbitante zelfverrijking ziet de CDA partijleider als een van de prioriteiten van „een nieuwe solidariteit.” Naast de strenge maatregelen om te voorkomen dat „we de dertigers van nu opbranden”, is er aandacht nodig voor de echt zwakken en de gezinnen met kinderen en een enkel inkomen, zo zei de premier maandag in Franeker.