Advocaat wil beleid voor bejaarde gevangenen
Advocaat W. Anker wil dat het ministerie van Justitie apart beleid ontwikkelt voor bejaarde gevangenen. Dat aantal groeit de afgelopen jaren gestaag. Donderdag staat hij de 80-jarige M.H. uit Hardenberg bij, die wordt verdacht van moord op haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter Betsy.
H. is de oudste vrouw in een Nederlandse gevangenis en zit sinds januari vast. Anker wil niet op de zaak vooruitlopen en kan niets zeggen over het motief en de achtergronden. De dochter zou op 2 januari door verstikking om het leven zijn gekomen. De vader van het slachtoffer leeft niet meer. Wel is er nog een jongere zus die curator was van de verstandelijk gehandicapte vrouw.
Anker heeft pas maandagochtend het psychiatrisch rapport ontvangen. Hij wacht nog op het rapport van de psycholoog. Toch is het zijn bedoeling de zaak donderdag af te handelen. Een belangrijke vraag die aan de orde zal komen, is of het hier gaat om moord zoals het openbaar ministerie de vrouw ten laste heeft gelegd, of om doodslag. Of donderdag getuigen of deskundigen worden gehoord, is nog onduidelijk.
Volgens Anker is er eigenlijk geen plek voor H. binnen het Nederlandse gevangeniswezen. „Ze verblijft in een huis van bewaring, loopt met een rollater en heeft geen contact met medegedetineerden”. De raadsman vindt dat de gevangenissen in Nederland niet zijn ingericht op bejaarde gedetineerden, terwijl het aantal toeneemt. „De vergrijzing zie je ook terug in de gevangenissen. In 2000 zaten er ruim honderd zestig-plussers vast, in 2004 was dat aantal opgelopen tot boven de tweehonderd. Ik zou het wenselijk vinden om in een nieuw te bouwen gevangenis een ouderenvleugel te realiseren. In Engeland bestaat die al en heeft onder andere een stoeltjeslift”.