Binnenland

Consumentenbond positiever over patatbakkers

De patatbakkers lijken langzaam maar zeker hun leven te beteren. Ze maken bij het frituren van hun friet steeds meer gebruik van relatief gezond vloeibaar vet. Dat constateert de Consumentenbond op grond van een onderzoek naar de kwaliteit van het frituurvet in vijftig cafetaria’s, patatkramen en fastfoodzaken in Nederland.

ANP
8 April 2005 14:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De consumentenorganisatie onderzocht onder meer hoeveel vet er in de friet zat en hoeveel daarvan ongezond was. „In totaal scoren 25 zaken ’goed’ tot ’zeer goed’ als het om transvet gaat. Een veel positiever beeld dan twee jaar geleden", constateert de bond. Desondanks maakt nog altijd de helft van de friettenten gebruik van vast frituurvet. Dat is ongezonder, maar goedkoper dan vloeibaar vet.

Vast frituurvet bevat veel verzadigde vetzuren, een ongezonde vetsoort die het zogeheten LDL–gehalte (het slechte cholestrol) in het bloed verhoogt. Ook zit in vast frituurvet naar verhouding veel transvet, extra ongezond aangezien dit niet alleen het slechte LDL–cholestrol verhoogt, maar ook het goede HDL–cholestrol verlaagt.

De Consumentenbond stelt dat deelnemers aan de campagne Verantwoord Frituren, die vorig jaar maart begon, zonder uitzondering goed of zeer goed presteren. Via deze campagne hopen de initiatiefnemers Koninklijk Horeca Nederland en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën te bereiken dat minstens de helft van de snackverkopers in 2006 bakt in vers vloeibaar frituurvet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer