Verdonk zal Turkije buiten opleiding tot imam houden
Minister Verdonk (Integratie) zal niet toestaan dat Turkije zich bemoeit met de opleiding van imams in Nederland. De grens tussen kerk en staat zal ze nauwlettend bewaken.
Die verzekering gaf de VVD-bewindsvrouw woensdag aan de Tweede Kamer tijdens een debat over Nederlandse imamopleidingen. De Kamer had Verdonk op het hart gebonden de Turkse overheid buiten de deur te houden.
Van de ruim 200 Turkse moskeeën in Nederland zijn er 150 in handen van Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken. Diyanet bepaalt ook welke imams naar Nederland worden uitgezonden en betaalt hun salarissen. De verwevenheid tussen de Turkse overheid en de moskeeën werd met name door VVD, CDA en LPF sterk gehekeld.
Aanvankelijk was Verdonk van plan met Diyanet samen te werken. Vorig jaar verkende ze tijdens een bezoek aan Turkije de mogelijkheden daartoe. Woensdagfloot de Kamer haar terug. Verdonk zei Diyanet inmiddels niet meer nodig te hebben omdat de pogingen om een Nederlandse imamopleiding van de grond te tillen, na 22 jaar succes lijken te hebben.
De Vrije Universiteit begint nog dit jaar met een eenjarige masteropleiding tot islamitisch geestelijk verzorger. De plannen van de Leidse en Groningse universiteit werden eerder afgewezen, maar onder druk van de Kamer zullen ze een nieuwe kans krijgen.
CU-kamerlid Slob en SGP’er Van der Vlies zeiden geen moeite te hebben met bekostiging van de universitaire imamopleidingen door de overheid, maar waarschuwden Verdonk voor directe bemoeienis bij de totstandkoming. „De initiatieven moeten echt van onderop komen. We moeten zuiver blijven opereren”, aldus Van der Vlies. Verdonk gaf hem de verzekering dat ze zich daaraan houdt. Wel stimuleert ze initiatieven omdat ze af wil van imams die er opvattingen over tal van zaken op nahouden die in strijd zijn met de in Nederland heersende waarden en normen.
Vorig jaar gaf de Tweede Kamer in een motie aan dat er vanaf 2008 geen buitenlandse imams meer moeten worden toegelaten. De Nederlandse opleidingen kunnen de eerste imams in 2010 afleveren. Het is overigens de vraag of de verblijfsvergunning voor buitenlandse imams geweigerd kunnen worden met als reden dat ze geen Nederlandse opleiding hebben gevolgd. Dat is mogelijk in strijd met de vrijheid van godsdienst. Over enkele maanden krijgt Verdonk hierover advies. Daarna zal ze opnieuw met de Kamer overleggen.