PvdA-voorzitter uit kritiek op Melkert
PvdA-partijvoorzitter Koole vindt dat partijleider Melkert onvoldoende overkomt bij de kiezer. Op zich is de opvolger van Kok wel goed bezig, maar zijn inspanningen hebben onvoldoende resultaat.
„Mensen zien Melkert als onderdeel van het Haagse, het establishment. Ik vind dat hij goed bezig is, maar dat het nog niet lukt. Althans bij de kiezer komt het onvoldoende over (…) Ad moet onze sociaal-democratische ideeën scherper verwoorden. Dan bied je de kiezers een heldere keuze”, aldus Koole in het weekblad Nieuwe Revu van deze week.
Koole verwijt Melkert precies twee weken voor de verkiezingen dat hij onvoldoende mediageniek is: „Hij spettert niet van het scherm. Geeft hij ook toe. Je zou het wel eens willen, maar hij is geen popi-jopi. Ad mag wat losser zijn.”
Melkert wil zelf niet reageren op de uitspraken van zijn partijvoorzitter. Zijn woordvoerster zegt: „Er staat een heel lang interview in Nieuwe Revu, waar in mijn optiek nu één regel van kritiek wordt uitgelicht. Koole zegt vooral een heleboel goede dingen over Ad.”
Minister De Vries van Binnenlandse Zaken, die op nummer drie van de PvdA-lijst staat, heeft wel kritiek op Koole: „Ik begrijp niet waarom mensen afgerekend worden op: hij spat niet van het scherm. Melkert verstaat zijn vak uitstekend.”
De PvdA doet het slecht in de peilingen. Op dit moment hebben de sociaal-democraten 45 zetels. Volgens de laatste peilingen zouden ze er na 15 mei 33 krijgen.
In het PvdA-campagneteam zijn twee mensen aangetrokken die moeten helpen het tij te keren: Van Ingen Schenau, de oud-partijpenningmeester die bijna twee jaar geleden partijvoorzitter mevrouw Van Hees ten val bracht, en Anker. De laatste was in de campagnes van ’94 en ’98 ook nauw betrokken bij de strategie van de PvdA.
Naar verluidt heeft Melkert vorige week donderdag tijdens de laatste fractievergadering in een emotioneel betoog zichzelf verantwoordelijk gesteld voor de slechte positie waarin de PvdA zich op dit moment bevindt.
Partijvoorzitter Koole bekritiseert in het interview ook premier Kok. Die had de scheidend commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Van Kemenade, nooit mogen benoemen tot minister van staat. Van Kemenade (PvdA) concludeerde in 1998 dat de top van Defensie in verband met de val van de moslimenclave Srebrenica geen informatie had achtergehouden voor de politieke leiding. Volgens het NIOD-rapport was dat echter wel het geval.
„Wat het NIOD zegt, is nogal wat. Op grond van wat ik nu weet over een doofpot (…) kan mijn slotsom niet anders zijn dat Van Kemenade geen minister van Staat had mogen worden”, aldus de partijvoorzitter.
Koole wil in de volgende kabinetsperiode best opnieuw met de VVD regeren, maar dan moet wel GroenLinks aan de coalitie deelnemen. Op zich wil hij echter liever met het CDA regeren, hoewel deze partij in zijn ogen weinig verschilt met de VVD. Een regenboogcoalitie van PvdA, VVD en CDA ziet Koole niet zitten omdat er „anders helemaal niets meer te kiezen valt. De democratie bestaat bij de gratie van een krachtige oppositie.”