Meer opiniepagina’s en in een nieuwe jas
Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Over bijna elk onderwerp bestaat een scala aan meningen en opvattingen. Vaak zijn het standpunten waar mensen voor staan. Niet elke opinie is even belangrijk of interessant. Maar er zijn hoofden waaraan zinnen ontspruiten die het waard zijn opgeschreven en gelezen te worden.
Opiniepagina’s in kranten bieden een forum om die belangwekkende standpunten tegenover een groter publiek in te nemen. Daarom heeft ook het RD geregeld ruimte gemaakt voor scribenten die iets te vertellen hebben. Tot nu toe verscheen op dinsdag, donderdag en zaterdag een opiniepagina. Vanaf komende maandag zal dat dagelijks gebeuren.
Met deze uitbreiding van het aantal pagina’s komen we tegemoet aan de wensen van lezers. Uit onderzoeken blijkt dat een belangrijke groep graag via de eigen krant geïnformeerd wil worden over gedachten die deskundigen of betrokkenen hebben bij een actuele ontwikkeling of bij een maatschappelijke trend. Door kennis te nemen van de mening van anderen willen lezers hun eigen standpunt ijken.
Dat laatste betekent ook dat op een opiniepagina soms ruimte geboden wordt aan mensen die niet direct tot de achterban van het RD gerekend kunnen worden. Zij krijgen echter de gelegenheid een artikel te publiceren omdat zij op een bepaald terrein deskundig zijn of standpunten huldigen waarvan de lezer kennis moet hebben.
Dat onderscheidt een opiniepagina in een krant ook van een opinieblad. In een magazine worden artikelen gepubliceerd die geschreven worden vanuit een bepaalde levensvisie. Zo is de wereldbeschouwing van de redactie van Elsevier een andere dan die van HP/De Tijd. In een krant zijn deze pagina’s vooral een podium waarop verschillende meningen zijn te horen.
Natuurlijk zijn er ook voor schrijvers op de opiniepagina grenzen. Hun opvattingen over een bepaald onderwerp mogen niet diametraal staan tegenover de essentiële uitgangspunten van onze krant. Wij willen op deze pagina geen pleidooien voor een achristelijke of hedonistische levensbeschouwing. Dat is duidelijk. Maar op een opiniepagina kan er wel meer dan op andere pagina’s, dat heeft alles te maken met de platformfunctie die een opiniepagina in kranten heeft.
Dit betekent dat de redactie uiteraard verantwoordelijkheid voor de pagina’s draagt, maar die is van andere orde dan de verantwoordelijkheid voor de overige pagina’s. Gedachten die op deze pagina worden geventileerd, behoeven niet noodzakelijkerwijs gedeeld te worden door de hoofdredactie. Wat de mening van de krant is, vindt u echter niet noodzakelijkerwijs op de opiniepagina. Het dagelijks commentaar op de voorpagina is bedoeld om duidelijk te maken wat de krant van allerlei actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen vindt.
Opzet
Elke opiniepagina bestaat uit een of meer hoofdartikel(en) en twee of drie rubrieken. In het hoofdverhaal nemen externe scribenten hun standpunt in en geven daarvoor de argumenten. Soms staat dit artikel op zichzelf, geregeld maakt het deel uit van een reeks waarin een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd.
Het kan zijn dat auteurs spontaan een bijdrage inzenden. De opinieredactie beoordeelt dan of het artikel belangwekkend genoeg is en -vooral- iets toevoegt aan een debat. Dat laatste is zeker van belang. Het komt voor dat een op zichzelf waardevol artikel niet geplaatst wordt omdat die mening in een lopende discussie al recent is gehoord. In andere gevallen vraagt de redactie deskundigen of betrokkenen om hun mening op papier te zetten.
Om dit forum toegankelijker te maken, streeft de redactie er ook naar om meer korte artikelen te publiceren. Een korte en krachtige boodschap bereikt meer mensen, leert de ervaring.
Behalve het hoofdartikel zal voortaan ook elke dag de rubriek Gepollst verschijnen. Daarin publiceren we de uitslag van de peiling die we elke dag rondom een actueel thema houden via onze digitale krant. Op deze stemuitslag vragen we dan ook een korte reactie van een deskundige. Tevens informeren we u over de volgende stelling. Lezers die dat willen kunnen dan nog hun stem uitbrengen via onze site www.refdag.nl. De collega’s van de digitale redactie verzorgen deze rubriek.
Nieuwe namen
Behalve deze twee vaste onderdelen op verschijnt er elke dag een rubriek. Sommige kent u al, andere zijn nieuw. Een overzicht.
De vernieuwde rubriek Gedachtegoed zal voortaan op maandag verschijnen. Daarin mijmert een aantal in- en externe auteurs over ontwikkelingen in hun omgeving. De rubriek draagt een columnachtig karakter, dat wil zeggen dat ook geschreven kan worden over dingen uit het gewone dagelijks leven waar de auteur zijn lezers even bij wil stilzetten. Tevens houdt dat in dat (soms) prikjes richting lezers worden gegeven zodat ze zich nog eens bezinnen op hun gewoonten en gedachten. Vaste medewerkers zijn:
Dr. ir. S. M. de Bruijn, adjunct-hoofdredacteur van deze krant;
Dr. C. S. L. Janse, oud-hoofdredacteur van deze krant;
Dr. J. Bart, arts verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen;
Mr. A. H. Blok, advocaat bij KBS advocaten in Utrecht en bestuurslid van Christen-juristennetwerk;
Mr. D. J. H. van Dijk, beleidsmedewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer;
Ir. P. M. Murre, manager van de lerarenopleiding voortgezet onderwijs aan Driestar educatief te Gouda;
Drs. O. M. van der Tang, ondernemer in de ict-sector en gemeenteraadslid voor de SGP in Rhenen.
Op dinsdag verzorgt de buitenlandredactie de rubriek Wereldkundig. Daarin biedt ze een beknopt overzicht van belangwekkende bijdragen in opiniebladen uit het buitenland. De rubriek is bedoeld als smaakmaker waardoor geïnteresseerden geïnformeerd worden over opinies in onze buurlanden.
Iedere woensdag komen vaktijdschriften uit een bepaalde discipline aan bod in de rubriek Focus. Eens in de vier weken blikt dr. A. Goudriaan, theoloog en wijsgerig onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, terug op artikelen in buitenlandse tijdschriften op gebied van orthodox-protestantse theologie.
Drs. M. Burggraaf, tot voor kort voorzitter van de centrale directie van de Christelijke Hogeschool Ede, neemt tijdschriften over opvoeding en onderwijs voor zijn rekening.
Mr. A. Klaassen, advocaat bij Bouwman Van Dommelen Advocaten, beschouwt recente juridische publicaties.
Dr. C. S. L. Janse neemt het brede terrein van politicologie, sociologie en maatschappij voor zijn rekening.
Op donderdag becommentariëren collega’s van de buitenlandredactie beurtelings het nieuws in het buitenland in de rubriek Buitenlandse Zaken. Deze rubriek bestond ook al in de oude opzet van de opiniepagina’s.
Op vrijdag verschijnt voortaan Goed Bekeken. Deskundigen geven daarin een analyse van het nieuws. Wat zijn nu de werkelijke achtergronden van het in het oog springend nieuws of van actuele ontwikkelingen. Medewerkers zijn:
Prof. dr. A. Baars, hoogleraar aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn;
Prof. dr. ir. J. H. van Bemmel, hoogleraar medische informatica van de Erasmus Universiteit Rotterdam;
Dr. W. Fieret, historicus en voorzitter van de centrale directie van het Van Lodensteincollege in Amersfoort, Hoevelaken en Kesteren;
Prof. dr. J. J. Graafland, bijzonder hoogleraar Economie, Onderneming en Ethiek aan de Universiteit van Tilburg;
Dr. W. J. op ’t Hof, hersteld hervormd predikant te Nederhemert en kenner van de Nadere Reformatie;
Dr. ir. R. A. Jongeneel, universitair docent agrarische economie en plattelandsbeleid aan de Wageningen Universiteit.
Evenals eerder blijft RD-commentator G. Roos zijn gedachten over Kerk en Wereld op papier zetten. Deze rubriek blijft op zaterdag verschijnen.
Tevens plaatsen we dan de rubriek In Stelling, waarin de redactie verschillende mensen om een reactie vraagt op een stelling naar aanleiding van een actueel onderwerp. Twee medewerkers en een redacteur verzorgen deze rubriek.
Voortaan zullen we op verschillende dagen van de week ook de ingezonden brieven onder het vignet Opgemerkt op de opiniepagina publiceren op de plaats waar ’s zaterdags In Stelling staat. Dat laatste betekent ook dat op die dag geen ingezonden brieven kunnen worden geplaatst.
In English
Elke zaterdag verschijnt vanaf volgende week ook de aangekondigde Engelstalige pagina. Daarin zullen niet alleen belangwekkende opinies, maar ook interessante nieuwsverhalen worden gepubliceerd. Vanuit het onderwijs hebben we inmiddels enthousiaste reacties op dit voornemen gekregen. We hopen bij de selectie van onderwerpen en artikelen terdege rekening te houden met de belangstellingswereld van bovenbouwleerlingen.
Behalve achtergrondartikelen, berichten en opinies bevat deze Engelstalige pagina ook de rubriek Preview. In deze column laten twee Amerikanen, een Canadees met Nederlandse wortels en een Schot met interesse voor de SGP hun licht schijnen over politiek en samenleving in hun land. Deze vaste medewerkers zullen zijn:
Dr. James Dobson, stichter van de organisatie Focus on the Family en prominent opinieleider in de VS;
Prof. dr. Alexander Moens, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Simon Fraser University bij Vancouver, Canada;
Prof. dr. Richard Mouw, rector van Fuller Seminary in Californie (VS) en hoogleraar christelijke filosofie. Mouw is een telg uit een geslacht dat oorspronkelijk uit Elspeet afkomstig is;
Charlie Webster, een Schot die lid is van de Nederlandse SGP en binnen de Church of England probeert de bijbelgetrouwe boodschap te laten klinken.
Vooralsnog beschouwen we publicatie van de Engelstalige pagina als een proef, die we na een jaar willen evalueren.