OpinieCommentaar
Na de scholen zijn nu ouders en politiek aan zet bij terugdringen schermgebruik
Ruim een jaar na het ingaan van het smartphoneverbod is vrijwel iedereen het erover eens: dat de mobiele telefoon de klas niet meer in mag, bevalt uitermate goed. Nu zijn ouders en de politiek aan zet voor een volgende stap.

Er zijn nauwelijks nog scholen die geen maatregelen hebben genomen om de smartphone uit de klas te weren. Op de meeste scholen mag het apparaat de klas niet meer in en op steeds meer onderwijsinstellingen geldt er zelfs een totaalverbod: thuis of in de kluis. Dat bevalt goed.
Vooral ouders zijn zeer tevreden over het mobieltjesverbod. Uit een peiling van Ouders & Onderwijs, een belangenvereniging voor ouders met schoolgaande kinderen, bleek maandag dat maar liefst 88 procent van de ouders positief is over het weren van smartphones, smartwatches en tablets uit het klaslokaal.
Een flinke meerderheid van hen, 64 procent, ziet graag dat mobieltjes het schoolgebouw helemaal niet meer in mogen. De steun voor zo’n totaalverbod groeit, en dat laat volgens Ouders & Onderwijs zien dat de maatregel effectief is.
Dat is ook wat ouders zelf teruggeven: ze zien eigenlijk geen nadelen van het verbod, maar merken wel dat hun kinderen zich beter kunnen concentreren, meer sociale contacten hebben en beter presteren. Ook de sfeer in de klas is erop vooruitgegaan. Dat steeds meer kinderen –53 procent– zelf óók positief zijn over het verbod, zegt genoeg.
Nu het effect van het mobieltjesverbod op school is aangetoond, is het tijd voor een volgende stap. Vorige week klonk tijdens de Week van het Gezin het pleidooi aan gezinnen om de schermtijd thuis te beperken. Want met alle aandacht voor overmatig schermgebruik en de maatregelen op scholen, zijn het nog steeds de ouders die het goede voorbeeld moeten geven. Gezamenlijke gezinsmomenten zijn een belangrijke sleutel om het ingesleten patroon van schermgebruik te doorbreken. Ouders mogen dit niet aan de school overlaten, maar moeten thuis ook aan de bak.
Dat is bepaald geen eenvoudige opgave. Ongekend veel ouders worstelen hiermee. Ze hebben daarom steun nodig: van hun omgeving, van de kerk en niet in de laatste plaats van de politiek.
Ontbreken van basale online bescherming voor kinderen is absurd
Die draalt al veel te lang als het gaat om effectieve maatregelen tegen de schadelijke invloed van smartphones en sociale media. Het bewijs dat veelvuldig gebruik kinderen beschadigt, stapelt zich intussen op. Tegelijkertijd lijkt er brede maatschappelijke consensus te zijn dat er iets móét gebeuren. De snelle groei van het ouderinitiatief ”Smartphonevrij Opgroeien” laat zien dat een tegenbeweging wel degelijk mogelijk is.
Toch kunnen ouders nog best een flinke steun in de rug gebruiken. Het vorige week door diverse organisaties aangeboden tienpuntenplan tegen overmatig schermgebruik verdient daarom lof. Laat politieke partijen nu doorpakken en deze punten subiet agenderen.