Hagenaar wil af van het wij-en-zijgevoel
Het gemeenschapsgevoel, de oer-Hollander, het wij-en-zijgevoel, het Wilders-gevoel en de administratieve allochtoon. Dat waren enkele kreten die woensdagavond klonken in buurthuis De Jeugdhaven aan de Prinsegracht in Den Haag.
Het buurthuis was een van de ongeveer twintig locaties waar Hagenaars woensdagavond konden discussiëren over de onderlinge relaties in de stad.
De eerste ronde ”Haagse ontmoetingen” had plaats in november, vlak na de moord op filmmaker Theo van Gogh. De bedoeling was de sfeer in de wijk en de buurten te verbeteren. Uit die gesprekken bleek dat de buurtbewoners behoefte hadden aan een vervolggesprek. Dit keer zou het minder gaan om het spuien van gevoelens en meer over wat mensen er zelf aan kunnen doen om de onderlinge verhoudingen te verbeteren.
De opkomst van woensdag (275 buurtbewoners) haalde het bij lange na niet bij de 1450 aanwezigen vorig jaar. Een aantal bijeenkomsten ging niet door omdat er niemand of slechts een enkeling kwam opdagen. In De Jeugdhaven in het centrum van Den Haag waren ongeveer dertig mensen aanwezig, jong en oud, allochtoon en autochtoon. Namens de gemeente woonde wethouder Heijnen (Integratie) het gesprek bij.
De aanwezigen benadrukten dat kleine dingen, zoals een praatje op straat maken of je als persoonlijke coach opgeven bij het inburgeringsprogramma, bijdragen aan integratie en een gemeenschapsgevoel. En dat er binnen de regels ruimte moet zijn voor verschillen, zoals voor een allochtone vrouw die liever taalles krijgt zonder mannen in de klas.
De wethouder kwam als luisteraar en hield zich grotendeels buiten de discussies over inburgering, emancipatie en normen en waarden. Toch kon hij het niet laten te reageren op een vrouw die vertelde dat zij al jaren in Nederland woont, vlekkeloos Nederlands spreekt en zichzelf als Hollander ziet, maar administratief gezien nog steeds als allochtoon wordt bestempeld. „Ik wil er gewoon bijhoren, maar toch ben ik anders”, vertelde de vrouw.
„Ik schrik daarvan”, reageerde Heijnen. „Iedereen die hier geboren en getogen is, zoals ik, is een Hagenaar. Zolang we blijven denken dat de jaren zestig de norm zijn, blijft het wij en zij.”
Volgens een woordvoerster van de wethouder zijn de ontmoetingen in een goede en positieve sfeer verlopen, ondanks een pittige discussie hier en daar. De ontmoetingen leverden verschillende concrete ideeën op om nader tot elkaar te komen. Zo wil Laak een buddyproject beginnen, waarbij succesvolle ondernemers een jongere onder hun hoede nemen. Ook zijn er plannen voor een eten-bij-de-burenproject, wijkschoonmaakacties, wijkfeesten en een sportieve stratenstrijd.
De geringe opkomst wijt de woordvoerster aan het feit dat de spanning in de wijken en buurten is afgenomen sinds november en er minder behoefte is om gevoelens te uiten. En: „De voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal op dezelfde avond zal ook een rol hebben gespeeld.”