Ster Pechtold rijst snel
De ster van Alexander Pechtold is snel gerezen binnen D66. Drie jaar geleden genoot hij alleen bekendheid bij de trouwe partijgangers, nu staat hij op het punt benoemd te worden tot minister van Bestuurlijke Vernieuwing.
De 39-jarige burgemeester van Wageningen is van huis uit kunsthistoricus. Van 1992 tot 1997 verdiende hij de kost als veilingmeester. In diezelfde periode stortte hij zich op de plaatselijke politiek.
Hij werd in zijn woonplaats Leiden fractieondersteuner bij D66. Gemeenteraadslid was in die tijd Thom de Graaf, de man die hij nu opvolgt. In 1997 werd hij wethouder, in 2003 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Wageningen. Sinds drie jaar is hij voorzitter van D66. Hij viel op in de partij als vlotte debater en als charismatisch politicus.
In Wageningen wordt zijn vertrek betreurd, en niet alleen door geestverwanten. Zowel de ondernemersvereniging als de gemeenteraadsfractie van GroenLinks zal met spijt afscheid van hem nemen. Wageningen leerde hem in die korte tijd kennen als een burgemeester die openstaat voor de bevolking, snel situaties doorziet, krachtdadig is en weet wat hij wil met zijn gemeente.
Om met de bevolking van de Gelderse plaats kennis te maken, ging hij geregeld bij groepjes mensen eten. Ook zette hij in de eerste maanden na zijn benoeming regelmatig een stoel voor het gemeentehuis. Daar ging hij op zitten, zodat de mensen hem gemakkelijk konden aanspreken.
Vanaf zijn eerste werkweek hield de burgemeester een eigen weblog bij waarin hij zijn visie op gemeentelijke en landelijke zaken gaf. Alleen vorige week vernieuwde hij de weblog niet, omdat het „nogal hectisch” was, aldus zijn mededeling op internet. Hij was meer in Den Haag dan in Wageningen.
Van de gekozen burgemeester is hij een warm voorstander. Bij zijn aantreden in Wageningen zei hij te hopen „de laatste benoemde en de eerste gekozen burgemeester” te worden. Daarentegen wijst hij de identificatieplicht af. In zijn laatste nieuwjaarstoespraak gaf Pechtold als zijn mening dat die een absurde schijnveiligheid biedt.
Ook preventief fouilleren en cameratoezicht wijst hij af omdat ze volgens hem alleen maar een beperking van de vrijheid tot gevolg hebben. Hij vindt de maatregelen ook veel te zwaar voor kleinere gemeenten.
Als minister van Bestuurlijke Vernieuwing wacht hem de onmogelijke taak buiten de coalitiepartijen steun te zoeken voor de rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester. De PvdA vindt dat de gemeenteraad de burgemeester moet kiezen. Steun van die partij is noodzakelijk wil het voorstel van dit kabinet kans van slagen hebben.
Alexander Pechtold is getrouwd en heeft twee kleine kinderen. Hij kan geschiedenis schrijven als minister met de kortste loopbaan. Als het D66-congres zaterdag het paasakkoord wegstemt, is hij al na enkele dagen demissionair bewindsman.