Economie

CNV met „mitsen en maren” akkoord over WW–aanpak

De achterban van de vakcentrale CNV stelt nog „veel mitsen en maren" aan het eindbod van de Sociaal–Economische Raad (SER) voor hervorming van de WW. Onderhandelaar J. Westerbeek van de vakcentrale benadrukte dinsdag dat de CNV–bonden de nieuwe WW „onder voorwaarden het voordeel van de twijfel" willen geven.

ANP
29 March 2005 18:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

Zo stelt Westerbeek dinsdagavond in een vergadering van werkgevers, vakbeweging en kroonleden in de SER de aanscherping van de zogeheten wekeneis aan de orde. Momenteel geldt dat mensen tenminste 26 van de laatste 39 weken gewerkt moeten hebben om bij ontslag een werkloosheidsuitkering te krijgen. Volgens het voorliggende SER–plan wordt dat 27 van de laatste 39 weken om de bezuinigingen mogelijk te maken die het kabinet voortstaat.

„Dit punt treft vooral werknemers met een halfjaarcontract", aldus Westerbeek. Terwijl het juist de bedoeling van de sociale partners was de kortdurende–WW te behouden voor flexwerkers en jongeren. De grootste FNV–bond, Bondgenoten, hekelde om dezelfde reden vorig week al het aanscherpen van de wekeneis.

Wel stelt Westerbeek dat het SER–plan nog altijd beter is dan de plannen van de overheid. Als het instandhouden van de huidige wekeneis niet mogelijk is, kiest de CNV–achterban dan ook volgens haar voor „verliesreductie" via een akkoord in de raad.

Begin deze maand ging de Tweede Kamer akkoord met het kabinetsplan, waarin mensen tenminste 39 van de laatste 52 weken gewerkt moeten hebben. Alleen als de SER met goede alternatieven komt voor de voorgenomen bezuiniging op de WW van 280 miljoen euro, dan kan het kabinetsplan van tafel.

Voor de CNV–bonden is volgens Westerbeek wel „een duidelijke ontbindende voorwaarde" dat het kabinet dan niet gaat winkelen in het SER–advies. „In dat geval zullen wij onze handtekening onder het advies weer uitvlakken. Het advies moet één–op–één worden overgenomen". De christelijke vakcentrale wil daarover van het kabinet een harde toezegging.

Volgens Westerbeek moet de overheid ook oog hebben voor de verantwoordelijkheid die sociale partners nemen met afspraken in het SER–plan om werkloosheid te voorkomen. Daarbij gaat het onder meer om trajecten, die met ontslag bedreigde werknemers naar een andere baan begeleiden. „Op de langere termijn worden daardoor toch de bezuinigingen gehaald, ook met een minder strenge wekeneis".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer