CDA, CU en SGP verbolgen over nieuwe onderwijsbezuinigingen
Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn „verbolgen” over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.
„De coalitie plundert het onderwijs voor haar eigen hobby’s”, aldus Harmen Krul van het CDA. „Bezuinigingen die wij eruit hebben gekregen in de onderwijsbegroting worden nu weer teruggedraaid. We zien dat er veranderingen zijn doorgevoerd die we niet steunen.”
Krul zei de begroting met deze wijzigingen niet meer te steunen. Chris Stoffer van de SGP wilde nog niet zeggen of hij de begroting weer zou steunen.
De drie christelijke partijen en JA21 steunden de begroting in de Eerste Kamer, waardoor er een meerderheid was. In ruil daarvoor zijn meerdere bezuinigingen uit de begroting gehaald.
Stoffer vroeg zich in debat met VVD’er Claire Martens-America af waarom de „constructieve oppositiepartijen” het kabinet nog een keer zouden helpen. „Dit geeft weinig vertrouwen voor de toekomst.”
Kamerleden van coalitiepartijen NSC en VVD werd gevraagd waarom de partijen niets tegen de bezuinigingen hebben gedaan bij de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Jesse Six Dijkstra (NSC) zei dat bij een compromis „soms pijnlijke beslissingen worden genomen”. Martens-America vroeg zich net als Krul en Stoffer af waarom deze beslissingen zijn genomen bij de voorjaarsnota.
Minister Bruins zei in het debat „een nachtje wakker te hebben gelegen” door het politieke proces van de voorjaarsnota. De onderwijsbegroting werd na veel debatten en vragen op 8 april aangenomen door de Eerste Kamer. De minister vindt het „politiek ingewikkeld” dat de begroting alweer is aangepast. „De samenwerking tussen de regering en het parlement is gebaseerd op vertrouwen.” Bruins beseft dat hij bij de aangepaste begroting „weer veel politiek grondwerk moet doen”.
Volgens Bruins zijn het vooral aanpassingen die hij „kan dragen” en minder bezuinigingen.