Israëliërs doen inval in Hebron
Met tientallen tanks is het Israëlische leger zondag Hebron op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Daarbij zijn zeven Palestijnen gedood en een nog onbekend aantal gewond geraakt. Dat hebben getuigen en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gemeld.
De tanks vielen de stad van diverse kanten binnen. Ze werden begeleid door gevechtshelikopters die doelen op de grond bestookten. Volgens de Palestijnen kregen ze niet de kans om de gewonden in veiligheid te brengen. Israëlische soldaten doorzochten huizen en arresteerden verdachte Palestijnen.
Bronnen bij het Israëlische leger hebben bevestigd met een „operatie” in Hebron bezig te zijn. Volgens hen heeft dit offensief te maken met de aanslag van zaterdag in de Joodse kolonie Adora. Twee Palestijnen schoten toen vier Israëliërs dood, onder wie een meisje van vijf jaar.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zijn secretaris-generaal Kofi Annan zondag nog één dag de tijd gegeven om het met Israël eens te worden over de VN-missie naar Jenin. De Russische voorzitter Sergei Lavrov wilde er niet bij zeggen wat er gebeurt als het Israëlische kabinet daarna nog uitstel wil of de missie afwijst. Andere diplomaten van de raad hebben echter gezegd dat die Annan al gemachtigd heeft om het onderzoeksteam ook zonder Israëls toestemming naar Jenin te sturen.
Israël heeft zondag ingestemd met een voorstel van Washington een einde te maken aan de belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah. Washington bevestigde dat Israël akkoord is gegaan met een compromisvoorstel van president Bush over de bewegingsvrijheid van Arafat.
Kern van het voorstel van Washington is dat Amerikaanse en Britse agenten de Palestijnen die verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op de Israëlische minister Ze’evi in oktober, in een Palestijnse gevangenis zullen bewaken. De betrokken Palestijnen verblijven nu nog in Arafats kantoor dat door Israëlische troepen wordt belegerd. Het Palestijns bestuur had de daders zelf al tot gevangenisstraffen veroordeeld, maar Israël wil de verdachten zelf berechten. De tekst rept ook van een Israëlische terugtrekking uit Ramallah en dat Arafat zich weer vrij kan bewegen.
Washington reageerde verheugd op het Israëlische besluit. Een hoge functionaris zei dat Arafat de zes Palestijnen nu moet overdragen aan de Amerikanen en Britten. „De bal ligt nu in het veld van Arafat en de president (Bush) hoopt dat hij de kans niet voorbij laat gaan”, aldus de zegsman.
Arafat stemde zondag inderdaad in met het voorstel. Maar zijn woordvoerder voegde er later aan toe dat Arafat het plan alleen accepteert op voorwaarde dat ook de Israëlische belegering van de Geboortekerk in Bethlehem wordt opgeheven. Circa 200 Palestijnse strijders houden zich hier al 27 dagen schuil.