Advocaat verdacht van witwassen drugsgeld
Justitie heeft begin april in Nederland bij een onderzoek naar het witwassen van miljoenen aan drugsgeld drie verdachten aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie zaterdag bevestigd.
Onder de verdachten zijn de Amsterdamse advocaat H. R. en voormalig advocaat A. Z. Beiden zitten nog vast. Het landelijk parket van het OM, dat het onderzoek leidt, heeft de arrestaties tot nu toe stilgehouden „uit onderzoeks- en privacybelang.”
R. kwam in 1994 in het nieuws toen hij opstapte als lid van de stadsdeelraad oud-west voor de VVD. De aanleiding was een ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) waarin werd gesteld dat het niet wenselijk was dat R. een openbare functie bekleedde. De VVD had de informatie gevraagd na opmerkingen van toenmalig hoofdcommissaris Nordholt dat criminelen de politiek infiltreerden.
Justitie verdacht R. begin jaren negentig al van het witwassen van crimineel geld. De zaak werd geseponeerd omdat er onvoldoende bewijs was. Volgens de raadsman van R. is ook de nieuwe verdenking onterecht. „Aanvankelijk had hij de schijn tegen, maar op korte termijn zal blijken dat hij er niets mee te maken heeft”, zegt advocaat G. Meijers.
De aanhouding van R. en de andere twee verdachten houdt verband met het onderzoek op de Antillen naar Campo Alegro, het grootste bordeel op Curaçao. De Nederlandse eigenaar van het eroscentrum, G. van I., werd vorig jaar aangehouden. Hij wordt verdacht van het leiden van een drugsbende die met hulp van een corrupte douanier grote hoeveelheden cocaïne naar Nederland smokkelde.
Behalve de eigenaar van het bordeel zijn op de Antillen ook een advocaat en een medewerker van het vliegveld opgepakt. Ook elders werden aanhoudingen verricht. In het onderzoek op de Antillen wordt ook de moord betrokken op twee medewerkers van Campo Alegro. In het ’superbordeel’, dat vlak bij luchthaven Hato ligt, werken 150 prostituees uit Zuid-Amerika.
Z. staat volgende week in Amsterdam terecht voor een andere zaak. Volgens justitie was Z. de rechterhand van onroerendgoedhandelaar S. T., die in de jaren negentig bedrijven en particulieren voor miljoenen heeft opgelicht. In verband met deze zaak is Z. in november 1998 van het tableau van de orde van advocaten geschrapt. Sindsdien presenteert hij zich als juridisch adviseur.