ING neemt belang in Bank of Beijing
ING Bank neemt een belang van 19,9 procent in de Bank of Beijing. ING betaalt daarvoor omgerekend 166 miljoen euro, maakte het bedrijf vrijdag bekend. ING was al langer in gesprek met de Bank of Beijing, maar deed er tot op heden het zwijgen toe.
ING heeft zijn oog laten vallen op de Bank of Beijing omdat China een belangrijke plaats inneemt in zijn strategie voor toekomstige groei. De Nederlanders zijn al aanwezig in vijf steden en kunnen nu hun netwerk aanzienlijk uitbreiden, aldus een woordvoerster van ING.
Daarbij gaat het om vastgoed, het bedienen van bedrijven en particulieren en vermogensbeheer. Ook gaat ING levensverzekeringen en ongevallenverzekeringen aan de man brengen. Tegen het eind van het jaar wordt het mogelijk ook collectieve verzekeringen, via bedrijven, te verkopen.
ING-bestuursvoorzitter Michel Tilmant, die de overeenkomst vrijdag in Peking ondertekende, stelde dat ING met de Bank of Beijing beter de relatief omvangrijke klasse welgestelden in Peking kan bereiken. Hij noemde ook de groeimogelijkheden van consumentenbankieren in China en vooral in Peking.
De Bank of Beijing kan door de strategische samenwerking gebruikmaken van de deskundigheid van ING op het terrein van consumentenbankieren. ING levert verder de kennis over risicomanagement en behoorlijk bestuur. Ook kunnen de Chinezen hun assortiment producten vergroten. Het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern krijgt twee zetels in de vijftienkoppige raad van bestuur van de Bank of Beijing.
De Bank of Beijing heeft 116 kantoren en 272 geldautomaten. Ook is de bank actief met e-banking, dat volgens ING snel groeit. Hij heeft 3600 werknemers en had eind vorig jaar een balanstotaal van omgerekend 18,9 miljard euro. De winst voor belastingen nam vorig jaar toe tot 2,39 miljard yuan (288 miljoen dollar), tegen 1,85 miljard yuan het jaar ervoor.
De Bank of Beijing stond eerder bekend als de Beijing City Cooperative Bank, die is voortgekomen uit de fusie van negentig coöperatieve banken. De Bank of Beijing, nu nog gericht op het bedrijfsleven, wil toekomstige groei vooral uit het consumentenbankieren halen.
De aankoop van het belang door ING volgt op de toestemming die de Chinese regering heeft verleend aan banken om ook buiten hun eigen regio te expanderen. Daardoor zijn ze aantrekkelijker geworden voor buitenlandse banken.
Naar verwachting neemt binnenkort de International Finance Corporation (IFC), de investeringspoot van de Wereldbank, een belang van ongeveer 5 procent in de Bank of Beijing. Daarmee is de limiet voor buitenlandse aandeelhouders bereikt.
De economie van China groeit al jaren achtereen in een fors tempo. Het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, nam in 2004 toe met 9,5 procent in vergelijking met 2003. In dat jaar expandeerde de economie ook al met ruim 9 procent.