Boetes voor drie bedrijven bij Petten
De rechtbank in Alkmaar heeft drie in de duinen bij Petten gevestigde bedrijven vrijdag elk een boete van 25.000 euro opgelegd. De bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan een groot aantal milieuovertredingen.
Het openbaar ministerie had een boete van 1 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.
De Nuclear Research Group (NRG), het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Mallinckrodt Medical bleken bij controles door milieu-inspecteurs losjes om te springen met de in verschillende milieuvergunningen gestelde eisen. Zo waren gevaarlijke stoffen, waaronder ook radioactief materiaal, onveilig opgeslagen.
Andere overtredingen betroffen opslagruimtes zonder vloeistofdichte vloer, ruimtes met gevaarlijke stoffen die tegen de voorschriften in vrij toegankelijk waren, en chemicaliën die niet gescheiden van elkaar werden bewaard. Officier van justitie R. Groenhuis meldde tijdens de behandeling van de zaak nog dat de ten laste gelegde overtredingen slechts een deel van het geconstateerde omvatten.
De gemeente Zijpe, waaronder Petten viel, kreeg tijdens de rechtszaak ook een veeg uit de pan van de officier. Tot oktober 2002 werd er door de gemeente nauwelijks gecontroleerd op het terrein. „Dat pleit de bedrijven echter niet vrij”, stelde Groenhuis twee weken geleden.
De rechtbank sprak in haar vonnis van „laksheid ten aanzien van de naleving van de voorschriften.” Wel benadrukte zij dat „het effect van strafvervolging bereikt lijkt. Er is door de bedrijven een verbeteringstraject ingezet.” De woorden van de officier, die tijdens de behandeling van de zaak nog over „Oost-Europese toestanden” sprak, vond de rechtbank niet van toepassing. Mede daarom, en omdat de bedrijven van een aantal feiten werden vrijgesproken, viel de straf aanzienlijk lager uit dan de eis.
H. Willems van ECN was na afloop blij dat de eis van de officier, die hij buiten proportie noemde, niet door de rechtbank is overgenomen. „Maar dat we veroordeeld zijn, vinden we vervelend”, aldus Willems. Directeur A. Hoff van NRG was ook niet gelukkig met de veroordeling, maar vindt toch dat de opgelegde straf meevalt. „De eis van de officier was ook wel ”over the top”, aldus Hoff. Beide bedrijven verwachten niet in hoger beroep te gaan. Het OM beslist eind volgende week of het beroep aantekent, zo liet persofficier F. Keyser weten.