Politie A’dam krijgt geestelijk verzorger
Politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland kunnen sinds kort met zingevingsvragen en problemen bij de verwerking van ingrijpende ervaringen in hun werk terecht bij een geestelijk verzorger. De gereformeerde predikant A. van der Leij is de eerste fulltime politiepastor in Nederland.
Van der Leij (38) maakt met maatschappelijk werkers, psychologen, bedrijfsartsen en andere hulpverleners deel uit van het zorgteam van het korps, zei zorgcoördinator V. Hakkenberg van Gaasbeek vrijdag. Het is volgens hem vooralsnog niet de bedoeling om ook geestelijk verzorgers van andere kerken en godsdiensten aan te stellen. Van der Leij heeft de taak om zingevingsvragen en ethische dilemma’s vanuit een breed spectrum van levensbeschouwingen te belichten, aldus Hakkenberg van Gaasbeek.
De aanstelling van de predikant is een uitvloeisel van een onderzoek naar de behoefte aan geestelijke verzorging bij de politie dat in 1999 in opdracht van de vier politiebonden ACP, NPB, VMHP en ANPV verscheen. Bij het Amsterdamse korps werkte voorheen jarenlang een voormalig legeraalmoezenier op vrijwillige basis als geestelijk verzorger. Die heeft zijn onbezoldigde werkzaamheden voortgezet bij het Korps Landelijke Politiediensten.
Het politiekorps Limburg-Zuid heeft twee parttime geestelijk verzorgers in dienst. Verder zet het pastoraatsteam van de ACP in de verschillende politieregio’s vrijwilligers in. In tien regio’s werken nu politiemensen die een training hebben ondergaan om hun collega’s te kunnen bijstaan bij de verwerking van ingrijpende ervaringen.
„We juichen het natuurlijk toe als korpsen professionele geestelijke verzorgers aanstellen”, zei H. Bloemhof, lid van het ACP-pastoraatsteam. „Want wij kunnen als vrijwilligers nooit hetzelfde leveren als professionals.”
Tot de oprichting van een landelijke organisatie voor de geestelijke verzorging bij de politie, zoals die bestaat voor het krijgsmachtpastoraat, is het nog niet gekomen. In het Centraal Georganiseerd Overleg Politie is afgesproken dat de aanstelling van geestelijk verzorgers aan de korpsen wordt overgelaten, zei een woordvoerster van het Nederlands Politie Instituut in Den Haag.