Binnenland

Vernieuwing naoorlogse woonwijken schiet niet op

De vernieuwing van naoorlogse woonwijken blijft sterk achter bij de plannen van de overheid. Dit komt vooral omdat het vernieuwen van dergelijke wijken erg ingewikkeld is en er niet voldoende huizen worden gebouwd.

ANP
26 April 2002 22:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Dit bleek vrijdag uit een onderzoek van Onderzoeksinstituut OTB in opdracht van de Neprom, de organisatie voor projectontwikkelaars. OTB onderzocht de vernieuwing van naoorlogse wijken in de dertig grootste gemeenten in Nederland. Dit zijn buurten met veel kleine, slechte woningen, een verloederde woonomgeving en grote achterstandsgroepen.

Ongeveer eenderde van de gemeenten zit op schema met de herstructurering. De rest blijft achter of is zelfs nog nauwelijks begonnen, aldus OTB. De sloopplannen liggen nog het beste op schema. In de afgelopen twee jaar werden 11.000 woningen gesloopt. Dat is 80 procent van de streefcijfers van de overheid.

Met de nieuwbouw in de naoorlogse wijken is het slechter gesteld. In februari zei staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) nog dat er 90.000 nieuwe huizen gebouwd moeten worden, maar volgens OTB zijn er slechts 77.000 uit de grond gestampt. Het verbeteren van bestaande woningen wordt in ongeveer 20 procent van de gemeentelijke plannen gerealiseerd.

Het vernieuwen van naoorlogse wijken is erg ingewikkeld en daardoor langdurig, aldus drs. J. Fokkema van de Neprom. Bovendien worden er te weinig nieuwe woningen gebouwd, zodat in de wijken niet genoeg mensen vertrekken om de huizen op te kunnen knappen, meent Fokkema. De woningcorporaties zijn ook schuldig aan de achterstand. Zij verbeteren de slechte woningen niet, omdat mensen ze toch wel huren door de krapte op de woningmarkt.

Volgens OTB moet het Rijk de bouw van huizen opvoeren en meer geld in de vernieuwing van de wijken pompen. De corporaties moeten wettelijke prikkels van de overheid krijgen om de herstructurering van naoorlogse buurten aan te zwengelen.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt dat huurders van woningen nergens naartoe kunnen, omdat de woningmarkt erg krap is. „Daar kunnen wij ook niets aan doen”, zegt een woordvoerder. Volgens Aedes moet de overheid de streefcijfers verlagen, zodat ze realistisch zijn.

Volgens een woordvoerder van Remkes zijn er in februari nieuwe plannen gepresenteerd die ervoor moeten zorgen dat de vernieuwing sneller zal verlopen. Het is te vroeg om nu al iets over de resultaten te zeggen, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer