Bestuurders Unilever fors beter beloond
De prijzenslag in de supermarkten heeft vorig jaar niet tot lagere beloningen voor de Unilever-top geleid. In totaal kregen de bestuurders bijna 10 miljoen euro meer uitgekeerd dan in 2003. Dat gebeurde ondanks stagnerende resultaten door druk van supermarktconcerns om de A-merken (onder meer Knorr, Ola en Omo) tegen lagere prijzen te leveren.
Grootverdiener was scheidend bestuurder Niall FitzGerald. Hij kreeg als gouden handdruk een bedrag van 1,8 miljoen euro mee. Samen met al zijn andere bedrijfsinkomsten kwam zijn beloning daarmee uit op ruim 5,5 miljoen euro tegen 2,1 miljoen een jaar eerder.
Antony Burgmans, die onlangs een stapje terug deed ten gunste van Patrick Cescau, moest het doen met ongeveer de helft daarvan. In totaal ontving hij vorig jaar bijna 2,6 miljoen euro tegen 1,8 miljoen in 2003. Dat blijkt uit het jaarverslag van Unilever, dat het voedings- en wasmiddelenconcern donderdag naar buiten bracht.
Het verschil zit vooral in de uitbetaling van een bonus die al eerder was afgesproken. Het gaat om een prestatiebonus van 730.000 euro voor in het verleden behaalde resultaten.
De nieuwe bestuursvoorzitter Cescau wordt ook riant beloond. De Fransman kreeg vorig jaar een bedrag van 3,9 miljoen euro. Daar zat ook een optiewinst van 1,6 miljoen euro in verwerkt. Verder kreeg hij een bonus voor de lange termijn van 456.000 euro. In 2003 verdiende Cescau 1,39 miljoen euro.
Ook de andere bestuurders van de onderneming verdienden vorig jaar fors meer. Dit hing vooral samen met de eerder genoemde bonus voor de lange termijn die tot uitbetaling kwam. In totaal betaalde Unilever zijn bestuurders een bedrag van ruim 21 miljoen euro uit tegen 11,5 miljoen euro in 2003.
Overigens zijn grote schommelingen bij Unilever niet vreemd. De Brits-Nederlandse onderneming keerde de bestuurders in 2002 al een bedrag uit van in totaal 20,35 miljoen euro.