Binnenland

Acties dreigen in hoger onderwijs

De vakbonden dreigen met acties in het hoger beroepsonderwijs (hbo). Dat gebeurde nadat Abvakabo FNV, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Onderwijsbond CNV dinsdagavond wegliepen uit het CAO-overleg met de HBO-raad.

Onderwijsredactie
24 March 2005 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Abvakabo-onderhandelaar A. Lammeretz verklaarde woensdag dat acties geboden zijn. „We praten al veel te lang over vernieuwing van een CAO die vorig jaar april is afgelopen. We hebben het nu eigenlijk wel gehad. Het wordt tijd dat de werkgevers voelen dat het ons menens is.”

De werkgevers en de bonden zijn het onder meer oneens over het loon van de ruim 30.000 werknemers van de hogescholen, het ziekengeld en de wijze waarop personeel flexibeler kan worden ingezet. Ook is er verschil van mening over de uren die het personeel krijgt om zijn kennis op peil te houden.

Volgens de bonden wil de HBO-raad de deskundigheidsbevordering terugbrengen tot 59 uur voor onderwijzend personeel en 8 uur voor onderwijsondersteunend personeel. „Nu nog is in de meeste instellingen 10 procent van de normjaartaak, dus ongeveer 170 uur, gangbaar. Dat wordt door dit plan tot eenderde gereduceerd.”

De bonden storen zich aan het feit dat de werkgevers de invulling van de deskundigheidsbevordering zelf willen regelen. „Een professional die geen zeggenschap heeft over zijn eigen werk en ontplooiing is geen professional maar een uitvoerende kracht. Blijkbaar hebben de werkgevers geen vertrouwen in hun personeel en willen ze alles tot in de puntjes controleren”, stelt AOb-woordvoerder G. Stemerding.

Ook het feit dat de werknemers worden geacht langer inzetbaar te zijn, met als gevolg meer werkweken en minder verlof, stuitte op onbegrip bij de bonden. „Het aantal werkweken wordt in het voorstel van de HBO-raad vergroot. De totale werktijd per jaar wordt niet meer, maar de werkgevers willen het aantal uren per week verminderen. Hierdoor zijn er meer werkweken nodig om hetzelfde aantal uren te halen. In de periode dat er geen lessen zijn, kunnen de werknemers dan voor andere werkzaamheden worden ingezet.”

De komende weken praten de onderwijsbonden met hun achterban. Volgens Lammeretz koersen de bonden aan op acties in de week van maandag 11 april. „In welke vorm is nog onduidelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer