Zorgbudget direct bij houder
Mensen die gebruikmaken van een persoonsgebonden budget krijgen uiterlijk met ingang van 1 januari 2003 het geld dat zij nodig hebben voor hun zorg, op een eigen rekening gestort.
Dat heeft het kabinet gisteren op voorstel van staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten. Op dit moment krijgen houders van een persoonsgebonden budget (pgb) hun geld niet rechtstreeks. De Sociale Verzekeringsbank beheert het toegewezen budget en betaalt de rekeningen die de pgb-houders naar hen opsturen aan degenen die de zorg verlenen.
Veel cliënten ervaren dit als omslachtig en bureaucratisch. Deze zomer kwam Vliegenthart met het plan om het geld rechtstreeks aan de cliënten over te maken, zodat ze zelf de rekeningen voor de verleende zorg kunnen voldoen. In het kabinet leidde dat voorstel de afgelopen weken tot pittige discussies. Minister Zalm van Financiën vreesde misbruik. De staatssecretaris heeft de bewindsman gisteren echter kunnen overtuigen van haar gelijk.
Om misbruik te voorkomen, moeten de pgb-houders periodiek verantwoording afleggen aan het regionale zorgkantoor. De cliënten moeten contracten met zorghulpverleners en een heldere financiële administratie overleggen. Gebruikers krijgen het budget in de vorm van een voorschot op een bank- of girorekening. Dat gebeurt enkele keren per jaar. Bedragen die niet goed zijn besteed, worden de volgende keer ingehouden.
Het kabinet maakte een afweging tussen het rechtstreeks overmaken van geld of het uitgeven van tegoedbonnen. Tegen inlevering van deze vouchers bij instellingen zouden ze de noodzakelijke zorg kunnen ontvangen. De eerste variant bleek het meest klantvriendelijk. Uit onderzoek blijkt bovendien dat tegoedbonnen fraudegevoelig zijn. Met een goed kopieerapparaat zijn ze gemakkelijk na te maken.
Met het budget kunnen de gebruikers alleen AWBZ-zorg inkopen. Dus: ouderenzorg, gehandicaptenzorg, huishoudelijke zorg, geestelijkegezondheidszorg en jeugdzorg. De bestaande vijf pgb-regelingen gaan op in één regeling.
Cliënten kunnen met het geld ook helpende familieleden of vrienden betalen. Er is geen plicht om een pgb te nemen. Mensen die geen zin hebben om alles te regelen of daartoe niet in staat zijn, kunnen als vanouds direct bij de instellingen terecht. Er zijn op dit moment zo’n 30.000 mensen met een persoonsgebonden budget. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren fors zal toenemen.