Binnenland

Verpleeghuizen opnieuw in opspraak

De verpleeghuizen zijn opnieuw in opspraak. Ruim de helft van de instellingen heeft geen richtlijnen voor het toedienen van vocht en voeding aan patiënten. Ook ontbreken vaak uniforme richtlijnen voor het toedienen van medicijnen en voor veiligheid.

Redactie politiek
23 March 2005 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Verder hebben lang niet alle verpleeg- en verzorgingshuizen zorgplannen voor patiënten. Dat staat in het onderzoek ”Kwaliteitsborging in verpleeg- en verzorgingshuizen nader bekeken”, dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dinsdag presenteerde.

Onvoldoende kwaliteitsborging op het gebied van voedsel- en medicijntoediening betekent volgens de inspectie niet dat de huizen onvoldoende zorg leveren, maar bewoners kunnen wel onnodig risico lopen. De kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen is naar het oordeel van de inspectie de laatste maanden juist sterk verbeterd. In het rapport ”Ondergrens van de zorg in verpleeghuizen beter bewaakt”, dat ook dinsdag is gepresenteerd, staat dat nu nog één verpleeghuis onder verscherpt toezicht staat. Dat is verpleeghuis Altingerhof in het Drentse Beilen.

De inspectie plaatste in januari negen verpleeghuizen onder verscherpt toezicht. Dat waren Anholt in Assen, Beukenrode in Venray, Duinstede in Wassenaar, Elderhoeve in Arnhem, Meerstate in Heemskerk, Evean Oostergouw in Zaandam, Het Zonnehuis in Beekbergen en Zuyder Waert in Heerhugowaard. Bij al deze instellingen is het verscherpte toezicht maandag weer opgeheven, omdat de woonomstandigheden zijn verbeterd.

De grootste knelpunten vormden de dagelijkse hulp bij maaltijden en permanent toezicht in huiskamers. Bij het verpleeghuis in Beilen bleek het toezicht in de huiskamers nog niet in orde.

Directeur G. Tent van Altingerhof in Beilen nuanceert de uitkomst van het inspectierapport: „Alleen de huiskamerbezetting is geen 100 procent. Dat betekent dat er eigenlijk altijd iemand toezicht moet houden op de ouderen in de gemeenschappelijke ruimte. Maar landelijk gezien scoren we wel goed.”

De meeste aandacht ging dinsdag uit naar het inspectierapport over de kwaliteitsborging van voedsel- en medicijntoediening. De Tweede Kamer is verontrust over het hoge percentage verpleeghuizen dat op dit terrein faalt. De fracties van PvdA en SP hebben dinsdag een spoeddebat aangevraagd met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Het debat zal donderdag plaatshebben.

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleeghuisartsen stelden in hun reactie op het rapport dat er een deltaplan moet komen voor verpleeghuiszorg. Alle betrokkenen moeten hun schouders eronder zetten om de normen voor de zorg, de scholing van het personeel en het imago van de verpleeghuizen te verbeteren.

De beroepsverenigingen van verpleeghuisartsen (NVVA) en verpleegkundigen (AVVV en Sting) benadrukken dat de personele bezetting in de verpleeghuizen de afgelopen vijftien jaar is afgenomen en dat het personeel minder goed is opgeleid.

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) reageerde dinsdag geërgerd op de traagheid van verpleeghuizen bij het doorvoeren van kwaliteitsverbeteringen. Cliëntenraden hebben samen met andere organisaties veel energie gestoken in zaken als richtlijnen voor vocht en voeding. Maar die worden nog steeds niet overal nageleefd. Ook zijn veel medewerkers niet voldoende geschoold om ondervoeding en uitdroging te herkennen.

De hoogste man van de IGZ, H. Kingma, zei dinsdag bij de presentatie van de rapporten dat verpleeghuizen in de afgelopen jaren veel problemen op hun bordje hebben gekregen. De bewoners werden zieker en zwakker, maar het opleidingsniveau van het personeel daalde. Kingma hekelde ook de opstelling van veel zorgmanagers. Zij moeten meer leiderschap tonen en het goede voorbeeld geven aan hun personeel.

Kingma vroeg zich verder af of de tehuizen genoeg geld krijgen van de overheid om hun taken naar behoren uit te voeren. Hij zou graag zien dat dit wordt onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer