Kamer onzeker over natuurverbindingen
Het is niet zeker dat alle natuurgebieden in Nederland met elkaar verbonden zullen worden via de zogenoemde robuuste verbindingen.
Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, VVD en LPF heeft dinsdag besloten dat bekeken moet worden welke verbindingen „noodzakelijk en haalbaar” zijn.
De natuurverbindingen maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden. Hiermee wil het kabinet in 2018 de bestaande natuurgebieden, zoals de Veluwe, weer als voorheen met elkaar verbinden. Planten en dieren moeten zo weer de ruimte krijgen.
Bij de vaststelling van de Nota Ruimte, waarin het kabinet de inrichting van Nederland tot 2030 uitstippelt, bepaalde de Kamer verder dat de natuurverbindingen niet boven op de natuurgebieden van de EHS komen. De Kamer vindt het realiseren van de EHS zelf al lastig genoeg en zit niet te wachten op extra ruimtebeslag voor natuur.
Daar waar al harde afspraken gemaakt zijn, vindt de Kamer dat die nagekomen moeten worden. In de andere gevallen moeten Rijk, provincies, gemeenten en belangenorganisaties bekijken welke natuurverbindingen echt nodig zijn.
Met vertraging heeft de Kamer de ruimtelijke plannen van het kabinet met een flink aantal wijzigingen gisteren goedgekeurd. De vaststelling betekent onder meer dat de Hoeksche Waard een bedrijventerrein voor de overloop vanuit de Rotterdamse haven krijgt. Economie krijgt via groeimogelijkheden voor de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven ruim baan. Tegelijkertijd krijgen gemeenten en provincies meer te zeggen over de inrichting op hun grondgebied dan nu het geval is.
Milieudefensie kondigt aan de strijd voor behoud van het open landschap daarom voort te zetten op provinciaal en gemeentelijk niveau. Zij vreest dat te veel nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen gebouwd zullen worden ten koste van natuur en ruimte.
Natuurmonumenten reageert „zwaar teleurgesteld.” De opstelling van de Kamer om meer ruimte te gunnen aan agrarisch natuurbeheer betekent een verzwakking en uitholling van het natuurbeleid. Het economische belang gaat zo boven natuurbeleid.