Goed en kwaad in paradijselijke Keltische wereld
Titel:
”Oorlog in het paradijs”
Auteur: Stephen Lawhead
Uitgeverij: Librion, Sliedrecht, 2004
ISBN 90 5290 005 1
Pagina’s: 418
Prijs: € 24,90. Waarom zijn fantasy-boeken zo geliefd? Is het omdat ze een ontsnapping uit de ellendige realiteit bieden? Omdat het thema van de goed-kwaadstrijd, overdekt met een magisch-spiritueel sausje, het gemis van God doet vergeten? Alleen al van schrijver Stephen Lawhead zijn wereldwijd ruim 3 miljoen boeken verkocht. De Nederlandse vertaling van ”The Paradise War” zal dat aantal allicht doen toenemen. Wie wil er nu niet mee naar de „paradijselijke Keltische wereld Albion?”
Wolven maken de straten van Oxford onveilig. Een ”groene man” waart rond op de Schotse hoogvlakten. Lewis Gillies en Simon Rawson, studenten geschiedenis aan de universiteit van Oxford, krijgen te maken met mysteries uit het Schotland van eeuwen geleden. Ze komen terecht bij een oeroude ”cairn”, een grafheuvel, die een tweesprong tussen twee werelden blijkt te zijn. De moderne maatschappij en het „paradijselijke Albion” ontmoeten elkaar daar. In deze Anderwereld is een strijd tussen goed en kwaad gaande, die het evenwicht tussen beide werelden dreigt te verstoren. Simon, ambitieus en verwaand, volgt Nudd, de koning van de onderwereld. Lewis vecht voor het goede en probeert zijn voormalige vriend terug te krijgen naar de werkelijkheid, voordat beide werelden worden vernietigd.
Het einde van het boek is niet het einde van het verhaal. ”Oorlog in het paradijs” blijkt het eerste deel van de trilogie ”Het lied van Albion”. De andere twee delen verschijnen in de loop van dit jaar in het Nederlands.
Lawhead brengt zijn verhaal op een zeer meeslepende en humoristische manier. Neem het volgende gedeelte: „Kijk ons toch! We ploeteren verdoofd en in shock door naargeestige en ziekmakende steden, waarbij we schadelijke gassen inademen die door verouderde fabrieken worden uitgestoten, met in onze handen zielige plastic tasjes vol vergiftigd vlees en kankerverwekkende groenten. De stinkend rijken vergaren rijkdom op belastingvrije, buitenlandse kapitaalrekeningen, terwijl de rest voortploetert langs verlaten straten, tot hun knieën in de hondenpoep, om in geestdodende werkplaatsen de prikklok in te drukken om zodoende de middelen te verkrijgen om een ranzig korstje kaas en een blik bonen te kopen.” Schitterend toch?
Ook de uitgave is mooi: gebonden met vrij dikke bladzijden. Alleen, waarom is er geen landkaart van Albion opgenomen? Een must voor fantasy-boek. En, om nog eens een kritische vraag te stellen, waarom brengt uitgever Librion pas dertien jaar (!) na de publicatie van het origineel een Nederlandse vertaling uit?
Het verhaal is ingedeeld in maar liefst 39 hoofdstukken met aansprekende titels als ”Een oeros in de krant” en ”De Dag van de Strijd”. Dat komt het leesplezier ten goede. Hoewel het verhaal snel van start gaat -Simon belandt al op bladzijde 49 in de Anderwereld- valt het daarna even stil. Pas op bladzijde 117 komt ook Lewis in Albion terecht.
Op een geloofwaardige manier weet Lawhead zijn hoofdpersonen te schilderen. Het is mooi om te zien hoe Lewis en Simon zich ontwikkelen. Om het uit elkaar groeien van de twee mee te maken.
”Oorlog in het paradijs” is een typische vertegenwoordiger van het fantasy-genre. Alle gebruikelijke thema’s en motieven komen in het boek aan de orde: de strijd tussen licht en duister, mensen met bijzondere krachten, enkele knappe vrouwen, goden, magische voorwerpen en een aantal afschuwelijke monsters. Uiteraard beschikt de goede -maar niet perfecte- held over karaktereigenschappen zoals moed, trouw en liefde, terwijl zijn tegenspelers wreed, egoïstisch en verraderlijk zijn.
Lawheads werk heeft veel overeenkomsten met ”In de ban van de ring”, maar komt wel wat seculierder over. Terwijl je bij het bekende boek van Tolkien regelmatig bijbelse elementen terugvindt, blijft Lawhead steken bij heidense motieven uit Keltische mythen. En druïden, ”ketels van wedergeboorte” en allerlei goden staan wel heel ver af van de Koning van hemel en aarde en Zijn schepping.