Aantal onverzekerden neemt aanzienlijk toe
In 2004 waren naar schatting 223.000 mensen niet verzekerd tegen ziektekosten. Het aantal onverzekerden steeg van 1,1 procent in 2001 tot 1,4 procent in 2004.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.
Illegalen zijn in het onderzoek niet meegeteld. Een deel van de niet-verzekerden bestaat uit dak- en thuislozen en alcohol- of drugsverslaafden. Daarnaast zijn er volgens het CBS mensen die wegens achterstallige premiebetaling geweigerd worden door verzekeringsmaatschappijen.
Sommigen willen zich om principiële redenen niet verzekeren. Tot slot denkt het CBS dat er kleine zelfstandigen zijn die er om economische redenen voor kiezen geen ziektekostenverzekering af te sluiten. Hoe groot deze verschillende groepen zijn, weten de onderzoekers niet.
Nederland telde in 2004 bijna 10,2 miljoen personen in het ziekenfonds, dat is meer dan 60 procent van de bevolking. Ongeveer 30 procent heeft een particuliere verzekering en 5,4 procent is publiekrechtelijk verzekerd (werknemers bij gemeenten, provincies, politie en brandweer, academische ziekenhuizen, maar ook gedetineerden en asielzoekers).
Ziekenhuizen moeten in principe de kosten van een behandeling verhalen op de patiënt als deze niet verzekerd is. Ziekenhuizen kunnen in bepaalde gevallen een beroep doen op de regeling voor niet te innen rekeningen bij het College tarieven gezondheidszorg. Huisartsen kennen een fonds voor illegalen en andere onverzekerden.
Vanaf volgend jaar verdwijnen het ziekenfonds en de particuliere verzekeringen. Dan is iedere Nederlander verplicht zich verzekeren volgens de standaardverzekering en kan hij of zij daarbovenop een aanvullende verzekering nemen. Voor zorgverzekeraars geldt dan een acceptatieplicht voor de standaardverzekering.
Zorgverzekeraars vrezen dat wanbetalers daar misbruik van maken en van de ene naar de andere verzekeraar gaan hoppen. Zij broeden op dit moment met het ministerie van Volksgezondheid op mogelijkheden om dat te voorkomen, of om de financiële risico’s hiervan te beperken. Zo zouden ze bijvoorbeeld een beroep kunnen doen op de zorgtoeslag van wanbetalers, maar of dat praktisch uitvoerbaar is, is nog niet duidelijk.