Binnenland

Zes jaar cel voor twaalf Hells Angels

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag twaalf Limburgse Hells Angels (Nomads) veroordeeld tot zes jaar cel wegens doodslag op hun president Paul de Vries. Nabestaanden reageerden teleurgesteld. Het openbaar ministerie heeft meteen hoger beroep aangetekend.

Van onze verslaggever
18 March 2005 09:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:21

„Hoger beroep is onvermijdelijk. Er zijn te veel ingewikkelde vraagstukken die niet door de rechtbank zijn beantwoord”, aldus persofficier B. Nieuwenhuizen van het landelijk parket.

Het is volgens het OM onverteerbaar dat de verdachten die zijn veroordeeld voor doodslag op Nomads-president Paul de Vries, zijn vrijgesproken van moord en doodslag op de andere Nomads Serge Wagener en Cor Peijnenburg.

Het OM eiste een maand geleden levenslange celstraf tegen veertien Nomads voor de moord op hun clubgenoten president Paul de Vries, diens aanstaande schoonzoon Cor Peijnenburg en Serge Wagener, een bodyguard van De Vries. In de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp hoorden diverse Hells Angels met geboeide handen het betoog van rechtbankvoorzitter mr. F. Salomon aan.

Voor een moordplan zegt de rechtbank geen bewijzen te hebben gevonden. Uit telefoontaps is nergens gebleken dat er concrete plannen waren voor de moord op de drie Nomads. Verder duidt de aanwezigheid van twee vrouwen in het clubhonk, onder wie een vriendin van Paul de Vries, er niet op dat er die avond een moordplan zou worden uitgevoerd. In dat geval zouden de daders er wel voor gezorgd hebben dat de dames zich niet in het clubhuis zouden bevinden.

Voor de rechtbank staat vast dat de drie slachtoffers op een clubavond op 11 februari vorig jaar in het Angel-honk in Oirsbeek de dood vonden. In het clubhuis zijn bloedsporen van de slachtoffers gevonden. De rechtbank noemt het „volstrekt onaannemelijk” dat De Vries, Peijnenburg en Wagener de clubavond voortijdig hebben verlaten, omdat zoiets in kringen van de Hells Angels zeer ongebruikelijk is.

De rechter acht het „aannemelijk” dat tijdens de avond ruzie is ontstaan tussen een aantal Nomads en president Paul de Vries. De president stond zeer slecht aangeschreven. Volgens een clublid zou De Vries letterlijk over lijken gaan.

In de confrontatie kozen Wagener en Peijnenburg de zijde van De Vries, meent de rechtbank. In het tumult zijn Wagener en Peijnenburg doodgeschoten. Wie van de aanwezige Nomads de schutter is geweest, blijft echter onduidelijk. Daarom kan niemand daarvoor worden veroordeeld, aldus de rechtbank. Voorzitter Salomon noemde dat „uiterst onbevredigend”, omdat onder de vrijgesprokenen de dader(s) zich moet bevinden. „Aanvaard moet worden dat schuldigen de dans ontspringen om daarmee te bereiken dat onschuldigen niet ten onrechte in het gevang komen. Dat is een hoge prijs, maar die moet worden betaald.”

Voor de dood van Paul de Vries acht de rechtbank de aanwezigen wél in gezamenlijkheid verantwoordelijk. De rechter gaat ervan uit dat De Vries uit een raam van het clubhuis is gevallen en daarna nog leefde, zoals een getuige heeft verklaard. Nomads moeten in de minuten daarna de president alsnog hebben doodgeschoten. Omdat niemand van de aanwezige clubleden, aldus de rechtbank, zich daarvan heeft gedistantieerd, kan alle Hells Angels medeplegen van doodslag worden aangerekend. Twee Nomads, die niet op de clubavond waren, zijn vrijgesproken.

De rechtbank laat de verklaringen van kroongetuige Angelo D. omtrent de dood van drie Hells Angels buiten beschouwing. Twee Hells Angels zouden tegen hem hebben verklaard dat ze „de poep van de stoep” hebben geveegd, daarmee doelend op de dood van de drie clubgenoten. De uitdrukking „poep van de stoep geveegd” kan best zijn gebezigd, aldus de rechtbank, maar het is „speculatief” om te concluderen dat daarmee een moordplan is bewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer