Binnenland

„Dwangbehandeling buiten kliniek”

Psychiatrische patiënten moeten gedwongen behandeld kunnen worden zonder dat ze zijn opgenomen in een kliniek. Om dit mogelijk te maken moet de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BPOZ) vervangen worden door een nieuwe wet.

17 March 2005 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Dat bepleitten acht organisaties op het gebied van geestelijke gezondheidszorg donderdagmorgen in een manifest dat ze hebben aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volgende week buigt de Kamer zich over de gedwongen opname en behandeling van patiënten die een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen.

Nu kunnen deze gedwongen in een kliniek worden geplaatst, waar ze kunnen worden behandeld. Als ze medicatie weigeren, belanden ze vaak in een separeercel, wat hun ziekte alleen maar verergert.

Onder andere GGZ Nederland, artsenorganisatie KNMG en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vinden dat artsen meer mogelijkheden voor gedwongen behandelingen moeten krijgen. Dit zou ook vaker moeten kunnen zonder dat een patiënt wordt opgenomen.

De Gezondheidsraad adviseerde minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vorig jaar al om gedwongen behandeling mogelijk te maken. Nu zijn er naar schatting 8000 zogenoemde zorgmijders die alleen maar gedwongen kunnen worden opgenomen. Hoogervorst zei toen dat de mogelijkheden van de huidige wet niet volledig worden benut. Hij kondigde aan verder advies te gaan vragen over verruiming van de mogelijkheden tot gedwongen behandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer