Hirsi Ali mag zich vrij uiten over islam
De rechter in Den Haag beperkt VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali niet in haar uitingen over de islam. Een aantal moslims had in een kort geding geëist dat Hirsi Ali zich voortaan niet meer kwetsend, grievend of godslasterlijk over hun geloof zou mogen uitlaten. Moslimorganisaties reageren teleurgesteld.
Ook vroegen de moslims aan de rechter het de VVD-politica te verbieden om een vervolg te maken op de film ”Submission” van Hirsi Ali en de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. De rechtbank oordeelde vanmorgen echter dat er onvoldoende aanleiding is de film te verbieden. Tot nu toe heeft het kamerlid nog niet onrechtmatig gehandeld met haar uitspraken.
De rechtbank meent wel dat Hirsi Ali met haar uitlatingen over moslims de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht. Volgens rechter R. Paris zijn de termen „pedofiel” en „pervers” verwijzend naar de profeet Mohammed „ongelukkig gekozen”, omdat dit een patroon vereist, terwijl het in het verhaal over Mohammed gaat om een eenmalige gebeurtenis.
Hirsi Ali heeft deze termen een enkele maal gebruikt. „Daarmee is ze binnen de grenzen van het toelaatbare gebleven”, concludeert Paris. „Het is echter de vraag of een veelvuldig gebruik van deze of soortgelijke woorden nog wel zal vallen binnen de toegestane grenzen”, aldus de rechter. Hiermee waarschuwt hij het VVD-kamerlid deze uitspraken niet te herhalen.
Hirsi Ali werkt aan een vervolg op ”Submission”. Het thema van het tweede deel is de manier waarop volgens haar de islam het individu onderdrukt. Daartoe wil zij koranteksten projecteren op naakte mannen, onder wie een homoseksuele man. Moslims beschouwen dit als godslasterlijke elementen.
Woordvoerder Nasr Joemman van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) noemde vanmorgen de uitspraak betreurenswaardig. „Moslims worden vogelvrij verklaard. De politiek heeft geroepen dat wij ons gelijk moeten halen bij de rechter. Waar moeten wij dat nu doen?”
Het contactorgaan, dat zegt 900.000 van de 1 miljoen Nederlandse moslims te vertegenwoordigen, zou vandaag nog contact zoeken met premier Balkenende voor een gesprek. „Hij heeft het over waarden en normen, maar waar blijven die met deze uitspraak over zo’n kwetsende film? Wij moeten toe naar een ander beleid.”
Ondertussen vreest Joemman de gevolgen van de uitspraak. „Het CMO blijft strijden voor dialoog, maar die zal nu veel moeilijker worden.” Ook vreest hij onvoorziene gevolgen. „Wij hadden de moord op Van Gogh niet voorzien. Hij was wel de maker van Submission 1.”
NRC-columnist en bijzonder hoogleraar literaire kritiek Elsbeth Etty vindt het niet meer dan logisch dat de rechter het verbod op de film heeft afgewezen. „Je kunt niet vooraf kunstuitingen verbieden. Een film valt gewoon onder het grondrecht vrijheid van meningsuiting. Deze moslims zijn misbruikt door hun advocaat. Hij had hen erop moeten wijzen dat ze geen goede zaak hadden.”
Ook voorzitter Nabil Marmouch van de Arabisch-Europese Liga vindt het terecht dat de film niet vooraf is verboden. Wel vindt hij dat Hirsi Ali niet in Nederland thuishoort. „Zij is als een pyromaan die overal in Nederland brandjes sticht en dan vanaf een militaire basis in de VS toekijkt hoe wij hier de brandjes blussen.”