Binnenland

Provincies: kabinetsbesluit over buisleidingen is gemiste kans

De provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant vinden het een „gemiste kans” dat het kabinet voorlopig slechts twee in plaats van vier buisleidingen wil aanleggen tussen Rotterdam en Limburg. De zogeheten Delta Rhine Corridor, die tot in Duitsland moet doorlopen, is in eerste instantie alleen bedoeld voor ondergronds transport van waterstof en CO2. De plannen om ook direct buizen aan te leggen voor ammoniak en elektriciteitskabels zijn volgens minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) nog niet genoeg uitgewerkt en vallen daarom voorlopig af.

ANP
6 December 2024 12:56Gewijzigd op 6 December 2024 13:45Leestijd 2 minuten

De provinciebesturen van Zuid-Holland en Noord-Brabant zeggen „erg teleurgesteld” te zijn. Ze willen zo snel mogelijk af van treinen die met gevaarlijke stoffen als ammoniak door bebouwd gebied rijden. „We hebben buisleidingen keihard nodig om het gebied langs het spoor veiliger te maken”, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen. „Treinen met gevaarlijke stoffen overschrijden al jarenlang het officiële risicoplafond op het spoor van Rotterdam via de Drechtsteden, Breda, Tilburg, Eindhoven en Venlo. Dat betekent dat de kans op een ernstig ongeval in bewoond gebied te groot is.”

Hermans houdt de mogelijkheid open dat twee leidingen voor ammoniak en andere gevaarlijke stoffen later alsnog worden toegevoegd aan de Delta Rhine Corridor, maar ze doet geen concrete toezegging. Om verdere vertraging te voorkomen, zet de minister nu alleen in op aanleg van buizen voor waterstof en CO2. Eerder dit jaar werd de beoogde oplevering daarvan al uitgesteld van 2028 naar 2032 of zelfs later. De provincies hadden liever gezien dat de grond één keer opengehaald zou worden om alle buizen tegelijk aan te leggen.

Volgens de Brabantse gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen maakt het kabinet het nu „onnodig ingewikkeld” om „grote maatschappelijke opgaven” aan te pakken. De 270 kilometer lange ondergrondse corridor draagt volgens de provincies niet alleen bij aan verduurzaming van de industrie en verbetering van de veiligheid langs het spoor, maar kan ook ruimte bieden voor woningbouw. „Het Rijk had een belangrijke hobbel kunnen wegnemen, helaas is dat niet gebeurd”, zegt burgemeester Paul Depla van Breda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer