Binnenland

„De duivel heeft er veel hulpmiddelen bij gekregen”

”Doe dat ding dan uit”, schreef EO-directeur Andries Knevel in 1993. Doe dat ding de deur uit, was de reactie daarop in reformatorische kring. Maar met tv via internet of mobiel lijkt juist het omgekeerde te gebeuren.

S. M. de Bruijn
14 March 2005 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

„Waar we al een jaar of zeven, acht, tegenaan zaten te hikken, gebeurt nu op alle fronten”, zegt A. A. Gorter, ict-docent aan het Hoornbeeck College, bestuurslid van Kliksafe en ouderling in de Gereformeerde Gemeente te Amersfoort. Hij zet wat ontwikkelingen op een rij: „De moderne pc ziet er uit als een stereo-installatie, heeft een groot plasmascherm en is voorzien van XP Media Center, zodat je tv kunt kijken. Een teken aan de wand is dat de uitzendrechten voor eredivisievoetbal niet gekocht zijn door een omroep maar door een telecombedrijf, Versatel. Voor KPN heeft het vaste telefonienet min of meer afgedaan, het bedrijf laat z’n strategie bepalen door internet. Adsl2+ maakt video op de pc nog beter van kwaliteit.”

Tegelijk met de technische veranderingen ziet Gorter ook een verschuiving in het gebruik. „De gereformeerde gezindte loopt hooguit een stapje achter. Een groot deel ervan is nu al gewend aan entertainment via de dvd en zal ook hierin meedoen.”

„Het verschil met de wereld is nu kleiner dan vroeger. We hoeven het niet meer te laten vanwege de ambtsdragers. Die stellen wel vragen als er tv in huis is, maar niet bij een pc. Vroeger hing de keuze voor of tegen tv af van de groep waarbij je hoorde, nu van je levenshouding. Als mijn levenshouding zodanig is dat ik toch gebruik wil maken van entertainment, dan heb ik nu de kans.”

Gorter is somber gestemd over die ontwikkeling. „De praktijk leert dat bij die persoonlijke keus veel mensen toch kiezen voor wat de wereld biedt. De enige positieve kant eraan is dat we ons nu niet meer kunnen verschuilen achter de groep, dat de keus niet meer vanzelfsprekend is.

Elia riep het volk op tot een keus: Hoe lang hinkt gij op twee gedachten? Een deel van het volk hield er een mengvorm op na van de dienst van Baäl en de Heere. Is dat ook nu niet onze situatie? Bij de grote maatschappelijke veranderingen van de laatste veertig jaar hebben de media een belangrijke rol gespeeld. Er zitten demonische kanten aan. Als we daar geen afstand van nemen, hou ik mijn hart vast voor de kerk.”

Zit dat demonische karakter volgens Gorter in de techniek zelf? „Bij tv was de keus gemakkelijk: dat is entertainment. Bij internet is dat veel moeilijker, dat is een deel van de samenleving geworden. Afwijzen betekent dat je je buiten de maatschappij plaatst in een Amish-achtige cultuur. Zo ver wil ik niet gaan. Uit wat Paulus zegt in 1 Korinthe 5:10 kun je zien dat het niet onze opdracht is uit de wereld te gaan.”

Inmiddels is het verschil tussen tv en internet flinterdun geworden. Ligt daar een taak voor Kliksafe? Telecomaanbieders KPN en Versatel en internetprovider Solcon gaan zich met tv bezighouden, zo zou Kliksafe ook ’gefilterde’ tv kunnen bieden. Gorter moet daar even over nadenken. „We weten de ontwikkelingen van de toekomst niet, maar ik pleit voor buitengewone behoedzaamheid. Ook een zender met alleen verantwoorde programma’s is voor mij een brug te ver. Speelfilms vind ik niet acceptabel, dan hou je alleen documentaires of interviews over. Ik besef dat het subjectief is en ik heb niks tegen handvideo’s, maar ik wil niet met m’n gezin avond aan avond rond de buis. Met zo’n omroep zonder speelfilms zou je jongeren trouwens niet binden.”

„Als je ziet wat er de laatste veertig jaar mede onder invloed van de media is misgegaan, dan kunnen we beter op een afstand blijven. Als je weet dat iets schadelijk voor je is, probeer je niet hoeveel je nog juist gebruiken kunt zonder schade op te lopen. Ik weet niet of het kwaad in de techniek zit, maar ik weet wel dat de boze er op een onvoorstelbare manier gebruik van maakt. Hij verslaat zijn duizenden. De duivel heeft er veel hulpmiddelen bijgekregen.”

Bij de mobiele telefoon komt het nog sterker aan op de persoonlijke keuze, zegt Gorter. „Het in huis halen van internet is een keus op het niveau van het gezin, bij het mobieltje ligt de keus bij het individu. Dan geldt hetzelfde verhaal, maar in de ultieme vorm. Over anderhalf jaar hoef je de keus niet meer te maken, dan zit tv erop, dan is het de vraag: hoe ga ik er gebruik van maken. Distantie betekent trouwens dat je zoekt naar hulpmiddelen om je te beschermen. Kliksafe denk na over technieken om bescherming te bieden voor mobieltjes.”

Gorter ziet één lichtpuntje aan de ontwikkelingen op mediagebied. „Ik zeg het voorzichtig, maar als ik kijk naar de ontwikkelingen in Israël, naar aardbevingen en rampen als de tsunami, naar de verwording van de moraal en de rol van de media daarin, dan vraag ik me af: zou dit het geruis van Gods voetstappen zijn?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer