Gkv Kampen-Ichthus in appèl bij synode
De kerkenraad van het deel van de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Kampen-Noord (Eudokiakerk) dat sinds vorig jaar samenkomt in het Ichthus College in Kampen, heeft besloten tegen de uitspraken van de particuliere synode (PS) van Overijssel in appèl te gaan bij de generale synode van Amersfoort.
De (buitengewone) PS van Overijssel besloot op 9 februari het appèl van deze kerkenraadsleden, onder wie ds. E. Hoogendoorn, tegen een besluit van de classis Kampen af te wijzen. Deze classis sprak op 23 september vorig jaar uit dat de voltallige kerkenraad van de Eudokiakerk, inclusief de predikant, moest terugtreden. Aan deze uitspraak ging een lange periode van „grote moeiten in de onderlinge samenwerking” vooraf. Een meerderheid van de kerkenraad trad hierop inderdaad terug; een minderheid, onder wie ds. Hoogendoorn, achtte het besluit onwettig en tekende hiertegen appèl aan bij de PS.
De PS wees dit appèl unaniem af. Zij was van mening „dat ds. Hoogendoorn en de zijnen vanaf 3 oktober ten onrechte aparte kerkdiensten hebben belegd, waardoor zij zich metterdaad hebben losgemaakt van de gkv van Kampen-Noord.” De PS riep hen op zich weer bij de gemeente te voegen. Zouden zij aan die oproep gehoor geven, dan zou dit gebeuren „zonder medeneming van hun ambt.”
De predikant en de negen kerkenraadsleden concluderen nu, „samen met de gemeenteleden die de wettig gebleven ambtsdragers zijn blijven erkennen”, dat de PS „ernstig gefaald heeft door het recht van de Here alsook het gereformeerd kerkrecht op grove wijze te overtreden.” Dat heeft hen doen besluiten tegen de „onrechtvaardige uitspraken” van de PS in appèl te gaan bij de generale synode van Amersfoort, die vandaag wordt geopend. Ook vanuit de gemeente is een appèlschrift ingediend.
In een schrijven dat gisteren bij alle gemeenteleden van Kampen-Noord (Eudokiakerk en Ichthus College) is bezorgd, verantwoorden de kerkenraadsleden hun besluit. Zij wijzen er onder meer op dat de PS de classis heeft veroordeeld „door uit te spreken dat zij volgens de kerkrechtelijke regels niet op deze wijze de kerkenraad en zijn predikant het ambt kon laten neerleggen. Toch spreekt de synode uit dat de rechtsgevolgen in stand blijven. Met andere woorden: ook al had de classis dit niet mogen doen, we gaan er toch mee akkoord.”
Ds. Hoogendoorn en de zijnen merken verder op dat de PS met haar constatering „dat haar nergens blijkt dat de Schrift en de belijdenis in geding zijn”, voorbijgegaan is aan wat zij in hun bezwaarschrift naar voren hadden gebracht. „Dit wezenlijke punt heeft de synode niet goed onderzocht.”
Naar hun mening is door het „schrijnend onrecht” van de PS de scheur in Kampen-Noord nog dieper getrokken. „De synode heeft nog grotere blokkades opgeworpen, die het herstel van de eenheid van de gemeente van Kampen-Noord alleen maar moeilijker gemaakt hebben.”