Iraakse agenten ideale leerlingen
De opleiding van de in totaal 28 Iraakse veiligheidsfunctionarissen in Nederland is vrijdag afgesloten. Twintig politieagenten hebben les gehad op terreinen als verdachtenverhoor, acht officieren zijn onderwezen over onder meer operationele besluitvorming en personeelszorg.
Het zijn de ideale leerlingen, de twintig Iraakse politieagenten die een drieweekse opleiding kregen op de luchtmachtbasis in Woensdrecht. Alles willen ze weten en zien en alle opgedane kennis wordt vlijtig neergeschreven in de dikke ordners.
„We hadden de lestijd al verdubbeld omdat er gedoceerd wordt met een tolk, maar zelfs dan kwamen we vaak nog tijd tekort. Tot in de verste details wilden ze alles weten”, zegt projectofficier Hans Schouten tevreden.
Alle Irakezen zijn in Nederland voor hetzelfde doel: de verdere opbouw van hun vaderland. Dat hogere doel zorgt er zelfs voor dat een van de Iraakse veiligheidsfunctionarissen er met grote inzet voor gaat, hoewel hij als rijk man zelfs helemaal niet zou hoeven te werken.
Ook tijdens hun twintig maanden durende verblijf in al-Samawah hielden Nederlandse militairen zich bezig met het opleiden van Iraakse politiemensen en militairen. In totaal hebben ruim 3300 personen lessen gevolgd.
De groep van 28 werd bewust uit het gebied gehaald en in Nederland verder opgeleid. Verder wordt met Nederlands geld een politieschool gebouwd. De drieweekse opleiding in Nederland vormt de afsluiting, nu Nederland afgelopen maandag het bevel van de basis in Irak heeft overgedragen aan de Britten.
Er is een wereld voor de Irakezen opengegaan, tijdens de training in Woensdrecht en op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Dat werd het duidelijkst tijdens een recent bezoek aan een museum. „Wat zij hier in een museum zagen staan, is daar het huidige materiaal. Je spreekt over een verschil van twintig jaar”, zegt Schouten.
Daarnaast speelt het cultuurverschil uiteraard een rol. Zo is een Iraakse politieagent niet gewend alles in overleg te doen met een leidinggevende, laat staan die persoon te bekritiseren. „Onder het regime van Saddam Hussein werd elk initiatief de kop ingedrukt. Hier leren ze de ruimte te nemen”, zeggen de instructeurs van de KMA.
Wat de in Nederland opgeleide functionarissen straks met hun kennis zullen doen? „Hopelijk gebruiken ze die om hun collega’s in Irak verder op te leiden”, aldus de instructeurs. Politiechef Sami Saoed is vast van plan dat te doen. „De tips over overleg en samenwerking tussen personeel en leidinggevenden zijn me speciaal bijgebleven. Die helpen ons land verder.”
Samen met zijn negentien collega’s kreeg Saoed donderdag nog les in sporenonderzoek en het afnemen van vingerafdrukken. Hun wordt bijgebracht geduld te hebben als technisch rechercheur, en niet op het plaats delict meteen naar binnen te rennen om sporen te vinden. „Ze hebben hier heel goed gewerkt”, zegt Schouten. „Nu hopen dat het een vervolg krijgt in Irak.”