Een toenemend aantal ziekenhuizen heeft financiële problemen, schrijft BDO Accountants & Adviseurs in de jaarlijkse ‘benchmark’ van het bedrijf. Acht ziekenhuizen schreven over het vorige jaar rode cijfers, aldus BDO, terwijl het er een jaar daarvoor nog maar twee waren. En bijna de helft van de ziekenhuizen haalde een resultaat van minder dan 1 procent van de omzet. Gemiddeld zijn de marges ‘flinterdun’. De financiële toestand maakt het erg lastig om investeringen voor de toekomst te doen.
BDO geeft de financiële prestaties van de algemene ziekenhuizen over 2023 het cijfer 5,5, na de 7,1 over 2022. Er zijn wel andere dingen verrekend in de beoordeling, zoals de ouderdom van het vastgoed van ziekenhuizen. Met de universitaire ziekenhuizen is het minder slecht gesteld, die krijgen van BDO een 7,0 , al was dat eerder nog een 7,6. De cijfers zijn gemiddelden. Als een ziekenhuis een onvoldoende haalt voor zijn financiën, zegt dat volgens BDO niets over de continuïteit en kwaliteit van de zorg.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) van 2022 is afgesproken meer doeltreffendheid van de zorg en ook preventie na te streven, maar die overgang zal wel tien tot vijftien jaar in beslag nemen, denkt BDO. Intussen zijn er de structurele problemen als stijgende kosten, personeelstekorten en dus ook investeringsachterstanden. BDO adviseert onder meer om geld in digitalisering en automatisering te steken „om passende zorg te bieden en het personeelstekort te verminderen”. Ook moet er volgens de accountants en adviseurs nadruk worden gelegd op behoud van personeel.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wil van politiek Den Haag „meer financiële slagkracht om de ziekenhuiszorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden”, laat ze weten. „Het is urgent dat we deze negatieve tendens op korte termijn keren. Anders loopt de zorg uiteindelijk vast”, aldus voorzitter Ad Melkert.
Hij ziet ook „dat geld voor ziekenhuiszorg op de plank blijft liggen bij zorgverzekeraars”. Dat moet anders, vindt hij.