EU-leiders vragen nieuwe terugkeerwet en ‘nieuwe’ migratie-ideeën
De EU-leiders willen een nieuwe wet om de uitzetting van afgewezen asielzoekers te vergemakkelijken. Ook dringen ze aan op „nieuwe manieren” om mensensmokkel en de komst van kansloze migranten tegen te gaan. Ook vallen ze Polen bij dat maatregelen wil tegen migranten uit Belarus, verklaarden ze na afloop van de EU-top in Brussel.
Premier Dick Schoof en zijn collega’s dringen ook aan op de in- en uitvoering van de Europese migratieregels. Eerder dit jaar werd de EU het na jaren eens over een nieuw migratiebeleid. Dat gaat pas in 2026 in, maar Nederland en medestanders hopen onderdelen daarvan eerder in gang te krijgen.
„We zullen spoedig een wetsvoorstel presenteren” om meer uitgeprocedeerde asielzoekers teruggestuurd te krijgen dan de schamele 20 procent van nu, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na de eendaagse top. Ze wil nagaan of de EU meer landen veilig kan verklaren, zodat asielzoekers naar die landen kunnen worden teruggestuurd.
De leiders hebben volgens Von der Leyen ook gesproken over ‘terugkeerhubs’, opvangcentra buiten de EU waar afgewezen asielzoekers hun terugkeer naar hun land van herkomst zouden moeten afwachten. Nederland overlegt met Oeganda over zo’n centrum, maar het is de vraag of EU-regels dat nu al toelaten. „Het is niet eenvoudig”, waarschuwt Von der Leyen. Zo is nog volstrekt onduidelijk hoe lang uitgeprocedeerden daar zouden mogen blijven en wat er met hen moet gebeuren als terugkeer onmogelijk blijkt.
De commissie wil zich volgens Von der Leyen „zo nodig” inspannen om de uitvoering van het migratiepact te versnellen. Maar ze waarschuwt dat het dan wel zaak is dat op een evenwichtige manier te doen. Wie alleen zijn favoriete onderdelen naar voren wil halen, riskeert de instorting van het uitgebalanceerde bouwwerk. „Als we versnellen, moeten we absoluut duidelijk maken dat de balans behouden blijft.”