Economie

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf in gesprek met toezichthouders, zegt een woordvoerster.

ANP
16 October 2024 14:05Gewijzigd op 16 October 2024 16:35

ASML zei eerder dat een technische fout zorgde voor de voortijdige publicatie van de kwartaalresultaten op een deel van de bedrijfswebsite. Maar over hoe dat precies kon gebeuren, zegt de woordvoerster nog niets. Wel zegt ze dat ASML de fout direct meldde bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nadat de kwartaalpublicatie kort online was gekomen, verschenen bij financieel dataleverancier Bloomberg direct meldingen en nieuwsflashes van het gelijknamige persbureau over de kwartaalcijfers. Maar op de site van het bedrijf waren ze niet direct vindbaar. De cijfers waren slechter dan beleggers hadden verwacht en zorgden voor een scherpe koersdaling. Later deelde ASML het persbericht met kwartaalcijfers op de eigen site en e-mailde ze ook naar media.

Resultaten van een beursgenoteerd bedrijf gelden als informatie die deze bedrijven gelijktijdig met iedereen moeten delen, onder andere via de eigen website. Ze kunnen de aandelenkoers sterk beïnvloeden en daarom moeten alle beleggers tegelijkertijd de kans hebben ze te zien. Dat de ASML-cijfers een tijdlang alleen via Bloomberg bekend waren, lijkt daar niet mee overeen te komen.

De AFM wil niet ingaan op vragen over individuele bedrijven. Wel is uit documentatie bekend dat de toezichthouder kan handhaven met bijvoorbeeld boetes of een last onder dwangsom, maar dat hangt sterk af van de omstandigheden. Factoren die mee kunnen spelen zijn onder andere of bedrijven eerder in de fout zijn gegaan, in hoeverre een overtreding verwijtbaar is, of ze zelf de fout hebben hersteld en of de overtreding het vertrouwen in de markt heeft geschaad.

De handel in het aandeel van ASML werd kort stilgelegd. Vermoedelijk ging het om een automatische pauze bij heel hevige koersbewegingen, maar beursuitbater Euronext gaat niet in op individuele handelsonderbrekingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer