Breuksteendam moet weglopen water Maas tegengaan
Om te voorkomen dat te veel water in de Maas tussen België en Borgharen wegstroomt, bouwt Rijkswaterstaat een breuksteendam. Bij Borgharen botste zaterdag een schip tegen een stuw, waarna het zonk. De breuksteendam dient als extra maatregel voor de waterveiligheid van Limburg, meldt Rijkswaterstaat woensdagochtend.
In de Maas wordt het water kunstmatig hoog gehouden met stuwen. Door het schip, dat nog niet is losgetrokken, kan de stuw bij Borgharen niet volledig dicht. Daardoor stroomt water weg, wat ertoe kan leiden dat woonboten in de buurt van de stuw op de grond komen te liggen. In het gebied zijn ook havens, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Bovendien hebben bedrijven daar water nodig. „We willen niet het risico lopen dat het wegtrekken van water langer duurt”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
De schade aan de stuw lijkt mee te vallen, zag Rijkswaterstaat eerder met een drone. Maar een eerste poging het schip bij de stuw los te trekken mislukte, en een tweede poging, waarvan werd gehoopt dat die dinsdagavond of -nacht kon worden ondernomen, is woensdagochtend nog aanstaande.
Bij woonboten bij Bosscherveld is ook al een tijdelijke kering gebouwd. De breuksteendam moet als extra waterkering fungeren. Als het bergen van het schip lukt, en de stuw kan weer gewoon worden gebruikt, dan wordt gestopt met de aanleg van de tijdelijke breuksteendam. De eerste werkzaamheden voor de dam zijn dinsdag al begonnen. Hoelang de aanleg van de dam gaat duren, is nog onbekend.