Van Goghs Gordina voorgoed in Den Bosch
Meer dan 3000 particulieren trokken hun portemonnee, naast het cultuurministerie, fondsen en bedrijfsleven, om Kop van een vrouw van Vincent van Gogh voorgoed een plaats te geven in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. En het is gelukt. Het portret van Gordina de Groot, gemaakt in 1885 in Nuenen, kon voor 8,6 miljoen euro worden gekocht van een Britse verzamelaar.
Het museum begon in mei met een extra actie om de laatste 2,6 miljoen euro te vergaren die nodig was voor de aankoop. Een mooie kans, omdat de verzamelaar het rechtstreeks aanbood, zodat het zonder prijsopdrijvende concurrentie kon worden gekocht. Het grootste deel van de vraagprijs was al beschikbaar, onder meer dankzij toezeggingen van de Nederlandse staat en meerdere fondsen. Het museum sprak ook de eigen spaarpot aan. En toen was er eigenlijk nog maar 1 euro per Brabander nodig.
Gordina was al als bruikleen te zien in Den Bosch, maar het museum wilde haar dolgraag als vaste bewoonster, vooral omdat het een vrouw uit de buurt was, die ook op Van Gogh’s wereldberoemde De aardappeleters te zien is. Het riep „alle Brabanders op om deze kans met elkaar te pakken en Gordina voor altijd dicht bij haar oorsprong te houden”.
„Gordina’s blik verraadt de noeste arbeid op het land en de zorgen die erbij horen”, zei museumdirecteur Jacqueline Grandjean in het voorjaar. Tegelijkertijd toont dit schilderij volgens haar ook de trots en de veerkracht van de mensen in de provincie.
Cultuurminister Eppo Bruins is blij dat het schilderij definitief kon worden gekocht: „Ik ben zeer verheugd dat zo veel particulieren een bijdrage hebben geleverd aan de aankoop van dit schilderij. Dat toont aan dat er breed draagvlak is voor deze aankoop.” Hij noemt de aanwinst „belangrijk voor Nederland, voor Brabant en voor de rijke historie die het met zich meebrengt.”
Het schilderij zal in 2026 ook op tournee gaan door de provincie. Gordina is de grootste aankoop van Het Noordbrabants Museum ooit.