Buitenland

Bolton als VN-ambassadeur: zelfs Republikeinen twijfelen

Zelfs sommige Republikeinen vragen zich af of hij wel geschikt is. Hij is een bij uitstek ondiplomatieke conservatief. Toch is John Bolton door de Amerikaanse president George Bush voorgedragen voor de post van ambassadeur bij de Verenigde Naties.

AP
9 March 2005 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Inderdaad, John Bolton, dezelfde man die zei dat het niet uitmaakt wanneer 10 verdiepingen van het 38 verdiepingen tellende VN-gebouw in New York „gewoon verdwijnen.”

De reacties op de nominatie, die nog door de Amerikaanse Senaat moet worden goedgekeurd, zijn niet bepaald wisselend: de meeste commentatoren en buitenlandse politici vinden het een slecht idee.

Volgens François Heisbourg, directeur van de Foundation for Strategic Research, worden door de nominatie en eventuele benoeming oude wonden in Europa weer opengehaald. De Europeanen zullen Bush’ keuze zien als een bevestiging van Washingtons veronderstelde weerzin van overleggen, met wie dan ook. De nominatie „zendt het compleet verkeerde signaal uit.” Of juist het goede signaal? Robert McGeehan van het Royal Institute of International Affairs in Londen vindt dat de nominatie aantoont dat Bush werk maakt van zijn voorgenomen hervormingen van de VN. „Bolton heeft zeer weinig op met de VN. Hij denkt, net als veel anderen, dat de corruptie er de pan uitrijst en dat secretaris-generaal Kofi Annan er bitter weinig aan doet.”

Bolton, nu nog onderminister voor Wapenbeheersing en Internationale Veiligheid, joeg met zijn harde uitspraken al menigeen tegen zich in het harnas. Zo deed hij twee jaar geleden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il af als een „tirannieke dictator”, op een moment dat de VS nog veel omzichtiger waren in hun beleid tegenover dat land. Noord-Korea antwoordde dat Bolton „menselijk afval” was en liet het daarbij: het land wenst geen contact met hem.

Sommigen denken dat het wel mee zal vallen. Omdat de VS hulp nodig hebben bij het onder controle brengen van Irak, móét Bolton wel samenwerken met de VN. Dat denkt tenminste Svein Melby van het Institute for International Affairs in Oslo. „Vergeet niet dat de president en de minister van Buitenlandse Zaken het beleid opstellen, en de VN-ambassadeur het alleen uitvoert.”

Iran is een heel andere mening toegedaan. De staatsradio waarschuwde woensdag dat de aanwezigheid van Bolton bij de VN de voorbode is van Amerikaanse interventie in de organisatie. Maar de internationale gemeenschap zal de VS hiervan afhouden, aldus het commentaar.

Bij het Internationaal Atoomagentschap in Wenen maakt het nieuws van Boltons nominatie velen nerveus. Op felle toon verwijt Bolton de VN-organisatie te slap op te treden tegen Iran en zijn vermeend kernwapenprogramma. „Medewerkers zijn geschokt over zijn benoeming, vanwege zijn zeer antimultilaterale diplomatie”, zei een westerse diplomaat.

„Dit is een extreem verkeerde boodschap die Bush stuurt aan de neoconservatieven”, aldus de Syrische analist Imad Shoueibi. „Ze moeten een gematigde VN-vertegenwoordiger hebben, maar in plaats daarvan hebben ze een van de radicaalste.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer