Gelderse varkenshouder mag zelf bepalen hoe hij uitstoot beperkt
Een varkenshouder uit het Gelderse Berkelland heeft een vergunning gekregen waarmee hij zelf kan bepalen hoe hij de uitstoot van stikstof beperkt. Het is het eerste bedrijf in Nederland dat deze zogeheten doelvoorschriftenvergunning krijgt. Hierbij wordt de stikstofuitstoot uit de stal voortdurend met sensoren gemeten, meldt de provincie Gelderland.
Normaal gesproken staat in een milieuvergunning hoe een ondernemer een emissiearme techniek moet gebruiken. Bij de doelvoorschriftenvergunning mag de ondernemer dat zelf regelen.
De varkenshouder in de Achterhoek wil een deel van een oud stallencomplex slopen en één nieuwe stal bouwen. In deze nieuwe stal wil de agrarisch ondernemer 1990 vleesvarkens houden. Met een nieuw ontwikkelde techniek, een combischraper, wordt elke dag de mest uit de stal verwijderd. „Hierdoor is er minder stikstof- en methaanuitstoot en verbetert het leefklimaat van de varkens”, laat de provincie weten.
Met de sensoren kan de varkensboer controleren wat het effect is van de maatregelen die hij heeft genomen om de stikstofuitstoot te verminderen. Naar eigen inzicht kan de ondernemer indien nodig de maatregelen binnen de bestaande regels aanpassen.
De gemeente Berkelland heeft de milieuvergunning afgegeven aan de varkenshouder. Het afgeven van de natuurvergunning is de verantwoordelijkheid van de provincie. Die heeft getoetst of er in de nieuwe situatie geen sprake is van een toename van stikstof op gevoelige natuur. Hiervoor is een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.