ROC Mondriaan gaat maatschappelijke diensttijd zelf financieren
ROC Mondriaan gaat de maatschappelijke diensttijd (MDT) zelf financieren, zo meldt de mbo-instelling. Dat besluit volgt op het kabinetsbesluit om niet langer geld beschikbaar te stellen voor het programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
De maatschappelijke diensttijd houdt in dat jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud maximaal een halfjaar lang vrijwilligerswerk kunnen doen. Volgens bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan Hans Schutte worden studenten door de diensttijd voorbereid op een beroep en tegelijkertijd ondersteund in hun persoonlijke groei. Bovendien kan de MDT de werkdruk in sectoren als het onderwijs verlichten, legt Schutte uit. Zo kunnen studenten tijdens hun diensttijd andere studenten helpen die moeite hebben met bepaalde vakken.
Omdat de huidige subsidie al was toegekend voor het besluit van het kabinet om met de MDT-financiering te stoppen, kan het ROC Mondriaan de komende drie studiejaren nog gebruikmaken van overheidsgeld. Daarna is de instelling, die in de regio Haaglanden actief is en ruim 19.000 studenten telt, van plan om de diensttijd zelf voort te zetten. Dat is deels mogelijk met geld uit de vergoeding die scholen krijgen voor burgerschapsonderwijs en loopbaanoriëntatie, meldt de instelling. Schutte benadrukt wel dat het voor de maatschappelijke organisaties waarmee wordt samengewerkt het wellicht lastiger is om uit een ander potje te putten, terwijl zij wel geld kwijt zijn aan bijvoorbeeld begeleiders voor de jongeren.
De diensttijd is volgens projectleiders bij ROC Mondriaan „cruciaal” voor studenten die te maken hebben met onzekerheid of een beperkt netwerk. Bijna de helft van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen door bijvoorbeeld schulden of onderwijsachterstanden, legt projectleider Jessica Reina Lapré uit. Daarmee draagt het programma volgens haar bij aan kansengelijkheid.
Eerder riepen ouderenorganisaties het kabinet op om de MDT te behouden, onder meer omdat problemen in de ouderensector als eenzaamheid en een tekort aan (jong) personeel met het programma verlicht kunnen worden.