In dit kinderboek laat Thijs Aarten zien hoe veelzijdig het werk van ambulancebroeders is
In zijn eerste kinderboek blijft Thijs Aarten dicht bij zichzelf. Net zoals hij deed toen hij een boek over verlies en verdriet voor volwassenen schreef, na het overlijden van zijn zoontje (”Huilend vaderhart”, 2022). Voor het boek ”Ambulance in actie” waren de kinderen die hij als ambulanceverpleegkundige ontmoette een bron van inspiratie.
In acht losse verhalen neemt hij lezers mee in het leven van Thom en Gijs, twee ambulancemedewerkers. Ze helpen een jongen die op het ijs valt, brengen een jongen met leukemie naar het ziekenhuis en rijden een zieke moeder met borstkanker naar een hospice.
Sterk punt van dit boek is dat je dankzij de jarenlange ervaring van Aarten veel meemaakt van het veelzijdige werk van ambulancemedewerkers. Maar dit is voor de auteur ook gelijk een valkuil. Hij wil zo graag zijn kennis delen, dat hij te veel uitlegt, compleet met termen („headblock”).
De vraag is ook of de weetjes en de vragen aan het eind van elk hoofdstuk passen bij de jonge doelgroep (vanaf 8 jaar). Opmerkingen als „Voel jij je weleens eenzaam?” en: „Ieder mens heeft het nodig om gered te worden. Weet jij wat dit betekent?” zijn belangrijk, maar vragen om begeleiding van volwassenen. Ook de tips lijken soms gericht op volwassenen. Zo kan ik me niet voorstellen dat jonge schaatsers „water, pijnstilling, een dekentje en een extra set kleding” meenemen als ze gaan schaatsen.
Om dit mooie werk onder de aandacht te brengen was het mijns inziens beter geweest om te kiezen: of één hoofdstuk goed uitwerken óf kiezen voor een informatief kinderboek.
Ambulance in actie, Thijs Aarten; uitg. De Banier; 153 blz.; € 11,95