Buitenland

Half miljoen Libanezen betuigen steun aan Syrië

Bijna een half miljoen Libanezen hebben dinsdag in Beiroet hun steun betuigd aan Syrië. De massale betoging werd gedomineerd door sjeik Hassan Nasrallah van de Hezbollah, de politieke leider van de grootste bevolkingsgroep in het land, de sjiieten. Zij vormden een mensenzee die anti–Amerikaanse en anti–Israëlische leuzen scandeerde en Syrië dankte voor zijn rol in Libanon.

ANP/AFP
9 March 2005 07:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Maandag betoogden 150.000 vooral christelijke Libanezen ook in het centrum van Beiroet, maar hun manifestatie had een sterk anti–Syrisch karakter.

De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag Syrië opnieuw gesommeerd zijn troepen voor mei uit Libanon weg te halen. „Vrijheid zal overwinnen in Libanon", aldus Bush. Hij zei tegen de Libanezen dat „het Amerikaanse volk aan hun kant staat". Over de half miljoen betogers die dat dinsdag in Beiroet beslist niet geloofden, zei een woordvoerder van Bush enkel dat het een goede zaak is dat mensen hun mening op vreedzame wijze uiten.

De betogers in Beiroet herdachten net als de anti–Syrische demonstranten eerder ook de vorige maand vermoorde populaire ex–premier Hariri en ze zwaaiden ook met de nationale vlag. De christelijke maronieten zien de hand van Damascus in de moord en grepen die aan voor anti–Syrische manifestaties.

De sjiieten overtroffen dinsdag ook hun eigen verwachtingen met de massale opkomst. De organisatie van Hezbollah die eerst vlaggen uitdeelde en vrouwen en mannen scheidde, leek door de aantallen overrompeld.

Hassan Nasrallah zei dat hij geen problemen heeft met een Syrische terugtrekking zoals vastgelegd in de vredesakkoorden van Taif van 1989. Daarin staat dat de Syriërs weer weggaan in overleg met, en op verzoek van alle bevolkingsgroepen. Het akkoord maakt geen melding van ontwapening van milities. Hezbollah heeft een gewapende militie. Die wordt ook door niet–sjiitische Libanezen veel gezien als de kracht achter de bevrijding van de strook Zuid–Libanon die Israël ruim twintig jaar lang bezet hield.

De VN–Veiligheidsraad heeft afgelopen jaar met resolutie 1559 opgeroepen dat de Syriërs zonder meer snel weg moeten en de Libanese regering de militie ontwapent. Nasrallah wees dat dinsdag opnieuw af. Hij stelde dat ’1559’ een aanslag betekent op de nationale Libanese consensus onder de Taif–akkoorden.

De secretaris–generaal van de VN, Kofi Annan, heeft dinsdag in New York beklemtoond dat de resolutie geen tijdschema bevat voor terugtrekking van buitenlandse troepen uit Libanon, zoals Bush telkens lijkt aan te geven. Annan stuurt deze week zijn gezant Terje Rod–Larsen naar Libanon en Syrië om over de voortgang met ’1559’ rapport op te makan.

Twee Amerikaanse Congresleden hebben dinsdag in de Amerikaanse hoofdstad een wetsvoorstel ingediend om Damascus met strengere Amerikaanse sancties onder druk te zetten. Ze noemen hun wetsvoorstel de ’Libanon en Syrië Bevrijdingswet’. De VS hebben al een ’Syrië en Libanon Soevereiniteitswet’ die in 2003 de president de macht geeft om bepaalde sancties die hij nodig acht tegen Syrië af te kondigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer