Een sterk banenrapport van de Amerikaanse overheid heeft vrijdag voor opluchting gezorgd bij beleggers op Wall Street. De banengroei in de Verenigde Staten was in september het sterkst in zes maanden en de werkloosheid daalde naar 4,1 procent. Dit wijst op een veerkrachtige economie die waarschijnlijk geen grote renteverlagingen van de Federal Reserve nodig heeft voor de rest van dit jaar.
Renteverlagingen zijn vaak gewild door beleggers omdat ze de economie een steun in de rug kunnen geven. Vrijdag overheerste evenwel de opluchting, omdat er de laatste tijd zorgen leefden over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt. „Het rapport van vandaag bevestigt het beeld van een veerkrachtige Amerikaanse economie en neemt de zorgen weg over een directe verslechtering van de arbeidsmarkt”, verklaarde een econoom van de Britse bank Barclays.
De belangrijkste graadmeters van de beurzen in New York sloten op de laatste handelsdag van de week duidelijk in de plus. De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 42.352,75 punten. De brede S&P 500 steeg 0,9 procent tot 5751,07 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij op 18.137,85 punten.
De meeste economen lijken er momenteel van uit te gaan dat de rente volgende maand weer met een kwart procentpunt omlaag gaat. De Federal Reserve kwam vorige maand nog met een renteverlaging met een half procentpunt om een sterke afkoeling van de arbeidsmarkt in de VS te voorkomen.
De olieprijzen lieten vrijdag na het slot van de beurshandel op Wall Street kleine stijgingen zien. Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 74,49 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten, ging 0,6 procent in prijs omhoog en werd verhandeld voor 78,10 dollar per vat.
Donderdag liepen de olieprijzen nog hard op door angst voor een mogelijke Israëlische aanval op de Iraanse olie-industrie. Maar de Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat Israël nog niet heeft besloten hoe het de Iraanse aanval op het land gaat vergelden. Hij zei verder dat, als hij in de schoenen van Israël zou staan, hij alternatieven zou overwegen voor het bestoken van de Iraanse olievelden.