De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is „onderdeel van onze nationale geschiedenis”, zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. „Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp”, aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.
„Maar, zeg ik tegen de bewoners onder u: velen van u hebben hernieuwde kracht gevonden om uw stadsdeel beter en mooier door te geven aan de generaties na u. Na de nachtmerrie van 4 oktober 1992 werkt u aan een stadsdeel waar uw kinderen hun dromen kunnen waarmaken”, aldus Halsema.
De herdenking is zoals elk jaar bij het monument ‘de boom die alles zag’. „Zuidoost komt vandaag weer samen bijeen rond deze boom. Voor een luisterend oor of een troostrijk woord. Zodat iedereen die nog elke dag met de ramp leeft, ook hier en vandaag een beetje rust kan vinden”, zei de burgemeester tegen de tientallen aanwezigen.
Ook sprak Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) dat in april dit jaar adviseerde de archieven van de ramp toegankelijker te maken. In september is een deel van het archief openbaar gemaakt, maar niet alles. „Er zijn nog steeds ongeheelde wonden en onbeantwoorde vragen”, aldus Van Gent. „Het kan niet zo zijn dat deze gang van zaken kenmerkend is voor de toekomst.” Ze blijft mensen met vragen oproepen contact te zoeken met het adviescollege, dat kan adviseren hoe mensen mogelijk toegang tot het archief kunnen krijgen.