Groningse Staten eisen dat kabinet beloften Ter Apel nakomt
Het kabinet moet zijn belofte nakomen dat er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel geen asielzoekers buiten hoeven te slapen, eist een ruime meerderheid in de Groningse Provinciale Staten. Een groot aantal fracties stelt vast dat de situatie in en rond het aanmeldcentrum wederom ernstig is verslechterd en vindt dat „onacceptabel”.
Zij stellen daarnaast dat verantwoordelijk minister Marjolein Faber (PVV) „gemeenten volledig aan hun lot overlaat” als het gaat om opvang. „Het kabinet moet zijn verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat een humanitaire en veiligheidscrisis in onze provincie wordt voorkomen”, aldus de partijen. „Dit gebrek aan samenwerking vanuit het Rijk is stuitend.”
„We kunnen niet toekijken terwijl onze burgemeesters in de steek worden gelaten”, aldus initiatiefnemer Robert de Wit (CDA). Hij prees de inzet van commissaris van de Koning René Paas. Zijn VVD-collega Erik Jan Bennema noemde het „onacceptabel dat Ter Apel mogelijk weer opdraait voor een nationaal probleem”. Zijn partij stemde tegen de oproep, evenals BBB, PVV en FVD.
PVV’er Ton van Kesteren zou graag zien dat het kabinet de tijd krijgt om zijn (asiel)plannen uit te voeren. Een flink aantal Statenleden verliet de zaal even toen FVD’er Jan Epema onvriendelijke dingen zei over asielzoekers, die bij enkele leden als racistisch overkwamen. Partijen als het CDA en D66 zeiden in een verklaring geschokt te zijn.
Epema ontkende dat hij racistisch is en bood excuses aan voor de „extreem harde toon” in zijn woorden. „Ik heb geen problemen met immigranten, maar wel met heel ver doorgevoerde massa-immigratie.” Die kan volgens hem een gevaar gaan vormen voor de Nederlandse cultuur. Hij pleitte voor remigratie, maar alleen naar veilige landen.
Commissaris Paas eiste vorige week al actie van asielminister Faber. Hij kreeg de opdracht van de Staten om bij haar aan te dringen op een onmiddellijke dialoog met de regio én op garanties dat er nooit meer vluchtelingen buiten hoeven te slapen in Ter Apel. Hij zei dat hij die boodschap recent al telefonisch heeft overgebracht.
Ook werd hij wederom op pad gestuurd om andere provincies en gemeenten aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens Paas zijn veel gemeenten bezig met het realiseren van opvangplekken, zeker zolang de spreidingswet van kracht is. Paas beloofde op te blijven komen voor de Groningers en de ontlasting van Ter Apel.