Misschien gaat premier Dick Schoof weer in de Bijbel lezen. En FVD-voorman Baudet maakt een ongepaste grap.
IJdelheid
Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma opent elke vergadering van de Tweede Kamer met een gedicht. Vorige week woensdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, koos hij ervoor om een aantal verzen te lezen uit Prediker 1. „IJdelheid der ijdelheden.’’ De PVV’er Bosma deed dat in de originele Statenvertaling.
GroenLinks-PvdA-fractievoorzitter Timmermans –zelf rooms-katholiek– gaf Bosma een compliment voor het „prachtig citaat uit een heilig boek”. Om er in een zin aan toe te voegen: „Ik verheug me er zeer op dat u binnenkort ook uit andere heilige boeken mooie citaten voorleest. Ik denk aan de Talmoed en de Koran.” De altijd zo gevatte en ad rem reagerende Bosma zweeg…
Ook SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer citeerde uit de Statenvertaling. Hij koos Mattheüs 11:28: „Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.”
Premier Schoof, die ooit een rooms-katholieke opvoeding kreeg, was geraakt door de geciteerde Bijbelwoorden. In zijn slotbeschouwing reageerde hij: „In het debat klonken ook de woorden uit de Statenvertaling over ijdelheid en rust, aangehaald door u (Kamervoorzitter Bosma, GV) en door de voorzitter van de SGP-fractie. Ik zou bijna zeggen: dat motiveert mij om daar eens in te gaan lezen.”
Lange messen
FVD-voorman Thierry Baudet vloog tijdens de Algemene Beschouwingen uit de bocht met een nazivergelijking. Hij protesteerde tegen linkse topambtenaren die achter de schermen hebben aangegeven „eens even lekker zand in de machine te gooien”.
Om zijn betoog kracht bij de te zetten, stelde hij dat een „klein nachtje van de lange messen op de ministeries niet zou misstaan.” De Nacht van de lange messen was een driedaagse moordpartij in juni 1934, waarbij aanhangers van Hitler een groot aantal tegenstanders binnen de nazipartij NSDAP vermoordden. De schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen van een kleine honderd tot wel duizend.
Kamervoorzitter Bosma wees Baudet onmiddellijk terecht: „U bent voldoende bekend met de geschiedenis om te weten dat het nogal een dubieuze referentie is die u hier pleegde.” Baudet zei dat het hem ontglipte: „Het was ironisch bedoeld, uiteraard.” Op verzoek van D66-fractievoorzitter Jetten nam de FVD’er zijn woorden terug.
Politici, publiek en pers leerden Baudet weer beter kennen.
Agenda
De Tweede Kamer debatteert het grootste deel van de dinsdag over een regeling om eerder te stoppen met werken voor mensen met zwaar werk. Woensdag staat een debat gepland over het opnemen van een bedrag ineens uit hun pensioenpot door ouderen die stoppen met werken. Woensdagavond staat een debat op de planning over het stikstofbeleid. Donderdag discussieert de Kamer over de sluiting van de intensive care van het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen en over de levering van onderdelen voor de F-35 aan Israël.
“In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.”