BuitenlandJihadisme in Afrika

Grootste jihadistische aanval op hoofdstad Mali in jaren

De grootschalige jihadistische aanval op de Malinese hoofdstad Bamako is volgens analisten een klap in het gezicht van de junta en diens Russische handlangers.

Mella Fuchs, Trouw
20 September 2024 16:44
Rookwolken stijgen op in de Malinese hoofdstad Bamako nadat terroristen een aanval op een politiebureau hebben uitgevoerd. beeld EPA, Hadama Diakite
Rookwolken stijgen op in de Malinese hoofdstad Bamako nadat terroristen een aanval op een politiebureau hebben uitgevoerd. beeld EPA, Hadama Diakite

In Bamako zou dinsdag een proces beginnen over de aankoop van het peperdure presidentiële vliegtuig door de voormalige president Ibrahim Keïta. Als symbolisch bewijs dat de militaire junta van kolonel Assimi Goïta, die in 2021 de macht greep, de corruptie in het land bestrijdt. Maar in plaats daarvan werd de dag getekend door de grootste jihadistische aanval op de Malinese hoofdstad in jaren. Donderdag werd de omvang van de aanval duidelijk.

Het begon vroeg in de ochtend. Getuigen hoorden geweerschoten en explosies. Een trainingskamp van de militaire politie eneen militair vliegveld, dat grenst aanBamako’s internationale luchthaven, werden overlopen. In een ongeverifieerde video die online rondging zijn slaapvertrekken te zien met in brand gestoken stapelbedden en verkoolde lichamen. Zes militaire vliegtuigen werden vernield, waaronder het presidentiële.

Er werden 77 mensen gedood en 255 raakten gewond, meldden veiligheidsbronnen donderdag tegen persbureau AP. Malinese autoriteiten hebben het dodental niet bevestigd. Op de staatstelevisie werd dinsdag nog gesproken van „een aantal” doden. De aan al-Qaida gelieerde gewapende groep JNIM eiste de aanvallen op en zei in een verklaring dat „honderden vijandelijke soldaten gedood en gewond zijn”, inclusief leden van de Russische paramilitaire groep Wagner.

Klap in gezicht

Analisten noemen de aanval een klap in het gezicht van de junta. Mali, dat door militaire regimes wordt geregeerd sinds twee achtereenvolgende coups in 2020 en 2021, is al jaren het toneel van verschillende gewapende groepen. Separatisten in het noorden en strijders gelieerd aan al-Qaida en Islamitische Staat voeren bijna dagelijks aanvallen uit. Bij zijn aantreden beloofde kolonel Goïta de veiligheid te herstellen. Hij werkte de 2400 Franse militairen en meer dan 10.000 manschappen van een VN-vredesmacht het land uit en haalde de banden aan met Rusland en diens huurlingen.

Een paar dagen voor de aanval van dinsdag zei Goïta nog dat zijn leger de gewapende groepen aanzienlijk had verzwakt, in een speech ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de Sahel Alliantie – een nieuw politiek en militair samenwerkingsverband met buurlanden Burkina Faso en Niger. Maar sinds de staatsgrepen is het geweld in alle drie de landen alleen maar toegenomen. Direct na een overname richten junta’s zich meestal op hoofdsteden, waar ze hun machtsbasis willen bestendigen. In plattelandsgebieden krijgen gewapende groepen dan vrij spel.

Meer over
Afrika

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer